Det var på morgenen 18. mars i år at 32-åringen brøt seg inn i Gråkallbanens vognhall på Munkvoll i Trondheim ved å knuse et vindu.

Vel inne i bygget stilte han seg opp og tagget på en av vognene.

Har fått motforestillinger

Politiet har etterforsket saken og torsdag møtte han i Sør-Trøndelag tingrett. Under rettsforhandlingen beskrev han innbruddet og det påfølgende skadeverket på vognen som «en glipp» og et «tilbakefall». Etter å ha kommet inn i en ny livsfase har han nå fått motforestillinger mot slik virksomhet, forklarte han videre i retten.

32-åringen sa samtidig at han oppfatter tagging som en kunstform, men erkjente at det er ulovlig å tagge på trikker. Han erkjente også straffskyld for innbruddet, ifølge dommen.

Mannen var også tiltalt for oppbevaring av fire gram marihuana i leiligheten sin. I retten gjorde han det klart at han er uenig i at man ikke kan bruke narkotika, så lenge dette ikke går utover andre. Han innrømte imidlertid at han visste hva han gjorde, og at dette er ulovlig.

Dømt tidligere

Taggeren er tidligere dømt flere ganger for skadeverk, noe retten mener er straffskjerpende. 32-åringen har også sonet fengselsstraff før. At taggingen skjedde etter et innbrudd er også vurdert som skjerpende i dommen, fordi dette skapte usikkerhet hos de ansatte i vognhallen.

Aktor Ellen Moksnes Andresen la ned påstand om fengsel i 90 dager hvorav 45 betinget. Retten endte imidlertid med å gi mannen samfunnsstraff i 75 timer med en gjennomføringstid på 120 dager. Dommerne mener det er behov for en lengre periode med samfunnsstraff for å kunne påvirke tiltalte. De forutsetter også at han ilegges ruskontroll under soningen.

Det er rettens håp at en samfunnsstraff vil være mer virkningsfull enn en deldom med en betinget fengselsstraff. Dommerne mener at dette kan bidra til at tiltalte reflekterer over sine handlinger.

Taggeren har inngått en avtale med Boreal transport, som drifter Gråkallbanen, om å betale 40 000 i erstatning. Mannen dømmes til å betale dette beløpet innen to uker.