Fredag går Olavsfestdagene i gang for 54. året på rad. For festivaldeltagerne venter et fullspekket program med 200 arrangement på ti dager.

I år byr festivalen på mye som mange vil kjenne igjen, men også noen forandringer.

- Tidligere har Olavsfestdagene hatt 15 til 16 større arenaer, men i år har vi flytte flere av arenaene sammen, og satser på et større festivalområde, forteller festivaldirektør, Petter Myhr.

Det var arrangementssjef, Joakim Weibull, som fikk ideen om å ramme inn området rundt Nidarosdomen og Borggården.

- For meg var det viktig å gi festivaldeltagerne en bevissthet om at de er på et festivalområde. Jeg håper også at folk som besøker festivalen vil oppleve mer av det fine området rundt Nidarosdomen, sier Weibull.

LES OGSÅ: – Første gangen vi ser et slikt show i Trondheim

Forandring i Borggården

Scenen i Borggården har i år byttet plass, og er nå plassert mot Marinen, til høyre i Borggården.

- De siste årene var scenen så stor at den nesten skjulte hele Nidarosdomen. Det synes jeg var synd. Vi bestemte oss derfor for å flytte scenen sånn at publikum også kan se Nidarosdomen når de er på konsert, forteller Weibull.

En av de mange artistene som skal spille på scenen i Borggården er Stargate. De verdenskjente musikkprodusentene skal for første gang opptre for publikum.

- Dette blir en annen type konsertopplevelse enn det vi har sett i Borggården tidligere, sier Myhr.

Historisk marked som tidligere har vært i Borggården flyttes i år til Ytre kongsgård. Her ligger også Sparebank-1 scenen hvor det blant annet blir konsert med Numfosi og Vamp.

Endringer i Borggården: arrangementssjef, Joakim Weibull, ville flytte scenen så publikum kan se Nidarosdomen når de er på konsert.

Mer teater

- I år vil det også være flere teaterforestillinger. Blant annet vil forestillingen «Etterlyst: Jesus», med Bjørn Eidsvåg spilles på Trøndelag Teater, og «Olav – fra hat til håp» spilles i Nidarosdomen, med Kristofer Hivju i rollen som Olav den hellige.

LES OGSÅ: R&B-stjerne til Trondheim for første gang

Vestfrontmøte

På vestsiden av Nidarosdomen vil det hver dag under festivalen komme ulike foredragsholdere.

- Dette vil være vår hovedarena for verbalprogram. Her vil blant annet konflikten i Syria tas opp, og vi vil diskutere spørsmål som «trenger vi en ny Martin Luther?» og «hvilken religion er det best å være annerledes i?», forteller Myhr.

- Hva vil endringene bety for festivalen?

- Jeg tror forandringene vi har gjort vil skape en større følelse av fellesskap for festivaldeltagerne. Festivalen vil være gjenkjennelig, men den vil foregå på en annen måte. Jeg håper dette vil falle i smak hos publikum, sier Myhr.