Siden oppstarten i desember 2011 og gjennom hele 2012, jobbet flere titalls personer på fulltid med dopingopprullingen Operasjon Gilde.

Saken vokste gjennom året og har blitt den største noensinne i Sør-Trøndelag. Med 98 personer siktet er saken blitt den mest omfattende dopingetterforskningen i Europa.

Fikk millioner

Operasjon Gilde har blitt svært kostbar for politiet. Tidlig så man seg nødt til å be om ekstra midler.

Under oppstarten av etterforskningen i slutten av 2011, søkte Sør-Trøndelag politidistrikt om penger til 2012 fra Samordningsorganet (se faktaboks).

Det lite omtalte organet ble etablert for å styrke bekjempelsen av organisert kriminalitet i Norge, ifølge seksjonssjef Morten Hojem Ervik i Politidirektoratet. Så langt er 20 personer siktet etter straffelovens paragraf 60a i Operasjon Gilde. «Mafiaparagrafen» skal ramme organisert kriminalitet.

Samordningsorganet tildelte Sør-Trøndelag politidistrikt 3,5 millioner kroner til saken i 2012.

- Det er en krevende sak. Ekstramidlene har dekket de faktiske utgiftene vi har hatt til reiser, overtid og analyser, sier politistasjonssjef Arve Nordtvedt ved Sentrum politistasjon til adressa.no.

Saken har ført til pågripelser over hele Norge. 14 politidistrikt har vært involvert. Flere personer er også internasjonalt etterlyst. Etterforskningen ble imidlertid ikke avsluttet i 2012 som opprinnelig tenkt. Den pågår fortsatt.

Dyreste noensinne

Assisterende politidirektør Vidar Refvik er leder av Samordningsorganet. Han bekrefter overfor adressa.no at Sør-Trøndelag politidistrikt søkte om mer penger til Operasjon Gilde før årsskiftet.

- Ja, det er søkt om midler og politidistriktet har fått svar på søknaden, sier han.

SE BILDER: Kroppsbygger hadde dopingfabrikk i kjelleren

SE BILDER: Trykket hundretusenvis av piller i garasjen

I første halvdel av 2012 ledet Bjørn Are Kattem dopingopprullingen i Trondheim. Kattem har nå gått over til å bli seksjonsleder for etterforskning i politidistriktet.

- Vi er tildelt en million kroner av Samordningsorganet for 2013, sier Kattem.

Kun ved en tidligere anledning har politidistriktet søkt Samordningsorganet. En søknad ble innvilget i 2010, ifølge kommunikasjonssjef Anne Bye Sandal i Kripos.

Etter det adressa.no kjenner til, ble det søkt om mer midler enn det Sør-Trøndelag fikk tildelt for 2013. I tillegg til ekstrastøtten, kommer personalkostnadene ved å ha opp mot 30 personer jobbende på det massive sakskomplekset siden 1. desember 2011.

- Jeg tror det er den saken som har kostet oss mest, sier politistasjonssjefen Arve Nordtvedt.

Oppklaringsprosent faller

Samtidig som Operasjon Gilde har fått mye oppmerksomhet, har oppklaringsprosenten i fylket falt. I 2010 ble 32,3 prosent av sakene oppklart ved Sentrum politistasjon. Tallet i 2011 var 31, 3 prosent. I Sør-Trøndelag fylke var oppklaringsprosenten 34,8 i 2010 og 34 i 2011.

I 2012 er tallene 30 for Sentrum og 33,4 for fylket. I løpet av fjoråret falt oppklaringsprosenten med 1,3 prosent ved Sentrum politistasjon. Politiet vil ikke kun skylde på kjempesaken, men vedgår at prioriteringene får konsekvenser for andre områder.

- Det sier seg selv at når man bruker så mye ressurser på en sak så må det gå ut over noe annet, sier Nordtvedt.

Politidistriktet ser også på en oppblomstring i vinningskriminalitet som årsak til den fallende oppklaringsprosenten.

Her henter en polititjenestemann ut bevismateriale etter en pågripelse i Operasjon Gilde. Foto: RUNE PETTER NESS