Det ble omfattende skader da hovedbygningen på Ringve museum på Lade i Trondheim ble rammet av brann mandag formiddag. Torsdag fikk pressen for første gang siden brannen adgang til delen av museet som brant.

Ringve-direktør Ivar Roger Hansen viste fram skadene og fortalte litt om rommene i Norges nasjonale museum for musikk og musikkinstrumenter.

Suzette Paasche, administrerende direktør for Museene i Sør-Trøndelag (MiST), deltok også og svarte på spørsmål om restaurering og planene fremover for museet.

Et sammendrag av hvordan omvisningen forløp følger under.

- Forferdelig trist

Det første man får se i omvisningen er soverommet i andre etasje. Her har gulvet fått skader etter at brannvesenet måtte slå seg gjennom for å få kontroll på varmen som steg oppover. Det ble også slått hull i taket, og veggene fikk brannskader.

- Restverdigruppa til brannvesenet greide å redde ut instrumentene i rommet innenfor. Blant annet et verdifullt jankopiano, sier Ivar Roger Hansen.

Det var også i andre etasje vanntåkeanlegget sørget for at skadene ikke ble enda større.

- Det er en blanding av at det er forferdelig trist, men også godt at bygningen står og er mulig å restaurere, sier han om det å se museet i dagens forfatning.

Hjørnestua i første etasje, hvor blant annet sofaen til Frédéric Chopin sto, fikk store skader. Her ble også to verdifulle instrumenter fra 1800-tallet brannskadd.

- Alt vi mister er et tap

- Vi har godt med rømningsveier med fire-fem innganger til første etasje og to trappeløp til andre. De som jobber her gjorde alt forskriftsmessig, sier Hansen.

Mange av museets 2000 instrumenter ble reddet ut da det brant. De siste gjenstandene fra Ringve blir torsdag kjørt til et lager på Dora hvor de blir registrert.

- Alt vi mister er et stort tap. Det lar seg nok fremskaffe tilsvarende instrumenter. På nåværende tidspunkt mener vi at instrumentene ikke har avgjørende betydning.

Tapeten i rommet vil også la seg restaurere, mener hansen.

Plan for restaurering

- Vi skal nå sette i gang en plan for restaurering av bygningen, sier hun.

- Vi har veldig stort fokus på sikring. Vi har et sikringsutvalg som består av driftsledere fra alle museer. Vi forvalter gjenstander for fellesskapet, og jeg er i dag glad for at vi fikk installert vanntåkeanlegget. I ettertid sitter vi med erfaringer som er uvurderlige. Vi jobber med en plan om fellesmagasin for ikke å samle alt på ett sted.

- Et viktig fokus er å ta vare på de ansatte. Vi fokuserer også på at Ringve skal holdes åpent og drives videre midt oppi alt dette, sier Hansen mot slutten av omvisningen.

Les alt om Ringve-brannen her.

Museet er hjem til over 2000 instrumenter. Foto: VEGARD EGGEN
Man kan tydelig se skadene på ene langveggen. Foto: VEGARD EGGEN
Reporter Lorns Bjerkan fikk være med inn i brannherjede Ringve museum. Foto: VEGARD EGGEN
Torsdag formiddag fikk pressen se hvordan Ringve museum ble rammet av brannen. Foto: VEGARD EGGEN
Dette bildet viser hovedbygget da det brant mandag formiddag. Foto: Ole Martin Wold