Tidligere turistsjef i Trondheim, Jens Fredrik von der Lippe, vil gjerne at syklister skal bruke en refleksvest som har et registreringsnummer slik at det blir enklere å identifisere syklister som sykler ulovlig.

Etter at dette forslaget ble kjent, har ikke reaksjonene latt vente på seg.

- Drittsekker i biler også

Johan Sandvik skrev på Adressa.nos Facebook-vegg: «Litt drøyt at de skal ha registreringsnummer, men det er også uheldig at en syklist kan ferdes fritt sammen med tung trafikk uten noen form for trafikkforståelse».

Kim André Gjerde skrev: «Det er ikke bare på sykkelsetet man finner drittsekker. Sitter en del av dem i bilsetene, også».

- Kunne blitt påkjørt

Jobbsyklist og kommunalråd Geirmund Lykke (KrF) sykler daglig fra Byåsen og til rådhuset i Munkegata. Han synes forslaget til von der Lippe er meningsløst.

- Politiet må heller bruke krefter på å overvåke at trafikkregler blir fulgt enn å kontrollere et nummer på ryggen til en syklist, sier han.

Han forteller at han den siste måneden har vært involvert i tre skumle episoder, og alle gangene var det bilistens feil. I to av tilfellene var det bilister som trosset påbudt kjøreretning i Bispegata.

- Det var to dager på rad at det var like før jeg havnet under en bil. Da sykkelfeltet kom i Bispegata ble det påbudt å kjøre rett frem i stedet for til høyre i Prinsens gate. Men bilistene svinger fortsatt til høyre hele tiden, sier han.

Vil ha flere politikontroller

«Hensynsløs og uvettig kjøring mot trafikkreglene er uakseptabelt uansett hvem det gjelder, men det er ingen tvil om at det er mye farligere når bilistene kjører på tvers av trafikkreglene» skrev Lykke på en Facebook-gruppe for syklister i Trondheim.

- Selv om dette var skumle episoder, vil jeg ikke slutte å sykle. Jeg er ikke så lettskremt. Noe av det viktigste vi kan gjøre er å sette av egne areal for syklister, bilister og fotgjengere. Det er for eksempel helt unødvendig at syklister og fotgjengere skal være på samme fortau, sier han.

Lykke ble til slutt så forarget etter den siste episoden i Bispegata at han tok kontakt med Sentrum politistasjon.

- Vi trenger politikontroller slik at man får luket ut de verste i trafikken, sier han.

- Ser ofte farlige situasjoner

Drosjeeier Charlotte Dalen i Norgestaxi i Trondheim forteller at hun jevnlig ser farlige situasjoner i trafikken hvor syklister er involvert.

Hun sendte inn et videoklipp som viser to syklister på Øya i Trondheim.

- Den ene syklisten så seg ikke til siden, men syklet bare rett ut i gangfeltet. De skal gå av sykkelen før de kan krysse veien. Det var en blindsone på grunn av en parkert bil. Det kunne fort ha skjedd en ulykke hadde jeg kommet i høyere fart, sier hun.

- Kan ikke reglene

På videoen ser man at de to syklistene sykler videre, kutter svingen og sykler to i bredden i et av kjørefeltene.

- Syklister blir bare frekkere og frekkere. Mitt inntrykk er at mange ikke kan reglene. Jeg er enig med von der Lippe. Det er en svært god idé å ha registreringsnummer på syklister, mener Dalen.

Ukentlig ser hun at syklister bryter trafikkregler. Ifølge Dalen sykler de på rødt i lyskryss, og bryr seg ikke om vikeplikt.

- De gjemmer seg bak en sykkelhjelm og tror de kan være cowboyer på veien. Hvis det er nedoverbakke før gangfeltet, er det svært ofte at syklister kommer i stor fart. Jeg ønsker ikke å bli tiltalt for drap i en alder av 24 år, sier hun.

foto
Geirmund Lykke forteller at han har opplevd to skumle episoder med nestenulykke i Bispegata. Foto: rune petter ness (arkivfoto)
foto
Geirmund Lykke, kommunalråd og gruppeleder for Kristelig Folkeparti, forteller at han har vært involvert i tre nestenulykker den siste måneden.