I Festningsgata i Trondheim sitter hannkatten Roger på trappa utenfor huset sitt og følger med alle som går forbi. Går han ut i veien, er det ikke alltid han passer seg for bilene. Alderen har nemlig gjort Roger mer eller mindre døv. Men naboene i gata kjenner Roger og tar hensyn.

- Roger er jo et unikum. Og at han har blitt så gammel, skyldes nok mest hans gode gener. Jeg har jo hatt katten lenger enn kaill'n min, sier eier Cecilie Lund Murray humoristisk.

«Huskatt. Stripete. Tiger. Født: desember – 96» står det i kattens attest fra Foreningen for omplassering av dyr i Oslo. Den viser at Murray overtok katten i april 1997.

Jager ungkatten

- Rommet var fullt av katter som remjet og løp rundt, og jeg husker at han bare satt der og betraktet de andre. Det var vel derfor jeg valgte ham, forteller Murray.

Siden har Roger vært med på flere flyttinger. De siste årene har han vært gatas sjef i Festningsgata. Selv om ganglaget er stivere etter at hoftene er merket av alderen, og han har fått stoffskifteproblemer.

- Før hoppet han både opp og ned fra balkongen. Nå ligger han helst på trappa, og hopper bare ned.

- Han er morsom og kosete, og det er godt å ha ham rundt seg, forteller barna Sophia og Nicholas.

Den siste tiden har ungkatten Truls flyttet til strøket og prøvd å ta Rogers plass. Men Roger jager ham vekk når Truls ypper seg.

- En gatekatt

Navnet har sin spesielle historie.

- Katten elsker snø, og en gang han hoppet etter snøballer, mente min far at han minnet om den gamle hopperen Roger Ruud. Og han ser ikke aristokratisk og flott ut, så det er en Roger-katt – en gatekatt, sier Murray.

Familien har også en nabo som heter Roger, og mange morsomme situasjoner oppstår når familien roper på katten.

Katten trives både i sofaen og elsker å være med når noen er på badet. Men best liker han å sitte på trappa og følge med på livet i gata. Ettersom Rogers dårlige hørsel gjør ham mer utsatt i trafikken, passer familien imidlertid godt på:

- Han får ikke være ute i rushtiden lenger, forteller Murray.

Her kan du lese den utrolige historien om flyktningekatten Kunkush.

Ute i gata sitter Roger på trappa og blunker med øynene, før han begir seg over gata og under en parkert lastebil. Barna henter ham, og katten plasserer seg trygt under trappa.

- Han er jo så snill også, vet du, sier nabo Gerd Banken og smiler vennlig til katten som er en kjent figur i nabolaget.

- Roger var den første jeg hilste på her i gata. Han dukket opp i døråpningen, og strøk seg mot meg. Jeg så at han var litt oppe i årene, forteller Ingrid Oliv Olava Sørgjerd som driver rammebutikken rett over gata.

Se video: Her får katten Mix nærkontakt med rødreven på Eberg

Medisin og leverpostei

Dyrlegen mener at Roger er i god form tross sin høye alder. Han har fått stoffskifteproblemer, men to ganger om dagen får han medisin som virker bra.

- Tablettene pakker vi inn i leverpostei, forteller Nicholas.

Roger er trolig en av Trondheims eldste nålevende katter. Gjennomsnittsalder for en huskatt er 12 til 15 år. Men hvor vanlig er det at en katt blir 20 år?

- Det er ikke så vanlig at vi ser huskatter opp mot 20 år. Jeg kommer på én som kanskje fortsatt lever. Det er iallfall ikke mange som er så gamle, mener veterinær Titti Mjaaland Skaar ved Byåsen Dyrehospital.

Katten Tom (30) fra Ås var trolig Norges eldste katt. Han døde i 2008.

- Jeg vil si at 20 år hos en katt tilsvarer over 100 år hos et menneske. De fleste katter som når 20 år, er ganske skrantne. Men de sover veldig mye, og de har ikke samme behov for at kroppen er i toppform som før, anslår veterinæren.

Roger sover også svært mye. Om kvelden er han mer livlig.

- Han er veldig leken. Da glemmer han at han er 20 år, sier Murray.

Og flere andre tar også hensyn til den aldrende katten. Det forteller nabo Ingrid Sørgjerd:

- En gang var det to skolegutter som løftet opp Roger og herjet med ham. Da kom vaktmesteren og sa «Hainn Roger, hainn e 20 år. Så dokker må sætt' n ned!»

Og slik ble det.