Avtalen mellom kommunen og grunneier ble inngått i 1961. Nå er det satt opp et gjerde og Torshaugløypa kan ikke lenger gå fra Torshaug gård. Foto: Grafikk: Marit Bardal

Torshaugløypa på Torshaug gård har i en årrekke vært en av innfartsårene til Bymarka i Trondheim. Det blir den ikke lenger kommende vinter.

Forrige uke ble et permanent gjerde satt opp rundt innmarka på eiendommen. Med det er mulighetene for å kjøre opp skiløyper i området borte.

Les også: Vil fjerne vern av naturområder

- Det har vært en avtale med grunneier siden 1961, men denne ble sagt opp i fjor. Det lå i kortene at det dermed ikke ville bli kjørt skiløype på eiendommen til vinteren. Men jeg er ikke begeistret for det som nå har skjedd. At det skulle komme opp et gjerde, var jeg ikke forberedt på, sier rådgiver for friluftsliv i Trondheim kommune, Helge Grenne.

- Tradisjonsrik innfartsløype

Han beskriver skiløypene ved Torshaug gård som en av de tradisjonsrike innfartsløypene til Bymarka. Kommunens ønske er ifølge rådgiveren at det fremdeles skal gå skiløype i området.

- Men per nå har vi ikke den retten, slår Grenne fast.

Les også: Aldri før har huggormen vært så tidlig i Bymarka som i år

Trondheim kommune har fra tidligere vedtak om at det skal jobbes med å gi innbyggerne lett tilgang til marka. Kommunen ønsker nå en dialog med grunneier for å se om de kan finne løsninger med trasévalg.

Les også: Vil ha maks 500 meter fra dørstokken til nærmeste tursti

- Dersom vi ikke lykkes med det, så får vi vurdere situasjonen på nytt. Da må vi se om det eventuelt kan være aktuelt å benytte lovverket for å sikre tilfredsstillende adkomst til marka for allmennheten, sier Grenne.

- For dårlig oppfølging

Grunneier på Torshaug gård, Anders Mærk, sier til Adresseavisen at det er dyreholdet på gården som nå er årsaken til at han har valgt å avslutte avtalen med kommunen. Han mener også det har vært for dårlig oppfølging av avtalen fra kommunens side.

Les også: De trønderske bildene til Aziz er sett over 100 millioner ganger

- Vi har hester på eiendommen, og skiløypa kommer i konflikt med dette. I  tillegg har Trondheim kommune vært sløve på oppfølgingen av avtalen. De lovte blant annet skilting og merking i området, men det har ikke kommet på plass, sier Mærk.

- Finnes andre løsninger

Grunneieren ønsker ikke å kommentere om det er aktuelt å inngå en ny avtale med kommunen. Han mener at det også er andre mulige løsninger for å sikre innbyggerne tilgang til Bymarka.

Les også: Naturen er ikke lenger på billigsalg

- Det er to alternativer til løypetrasé like i nærheten, så det er går an å ordne dette på andre måter, mener Mærk.

Håper på åpning

Kjetil Lehn i Trondhjems Skiklub er en av dem som har reagert kraftig på gjerdet som har dukket opp. Han mener grunneieren bryter loven ved å sette opp gjerdet.

Les også: Sier ja til vinterpark i Bymarka

- Dette er en av de viktigste inngangene til Bymarka vår, som nå er stengt. Jeg har forståelse for at det reageres hvis det har gått folk på innmarka på sommerstid, men å sperre permanent er rett og slett ikke akseptabelt, mener Lehn.

Les også: 1 av 3 krangler med naboen - slik unngår du bråk

Han tror alternativet for folk i nabolaget nå blir å kjøre inn i marka og starte turen på den måten i stedet for å gå fra der de bor.

Lehn håper man nå vil få på plass en åpning i gjerdet på vinters tid, slik at skiløpere og andre kan få tilgang til Bymarka på den måten.

- Kan i enkelte tilfeller fjernes

Seniorrådgiver ved friluftslivseksjonen i Miljødirektoratet, Morten Thaulow, forteller at det ofte er vanskelig å komme til noen konklusjon ut ifra loven i slike saker.

- I utgangspunktet er det ikke lov å sette opp stengsel som hindrer den ferdselsretten allmennhetene har etter friluftsloven. Men allmennhetens ferdselsrett er mer begrenset over innmark, og her vil eier oftere ha en berettiget interesse i å sette opp gjerde, forklarer Thaulow.

Han sier det virker som det har oppstått en konflikt i tilfellet på Torshaug, i og med at området har vært en så viktig vei inn i marka tidligere. Han mener det nå er kommunen som må vurdere saken videre.

- Kommunen kan gi uttalelse i tvilstilfeller, og kan i enkelte tilfeller velge å kreve at stengselet fjernes, sier Thaulow.