- Vi tar ikke imot privateide dyr. Denne katten er dumpet her utenom åpningstid. En av våre ansatte fant den da hun tilfeldigvis var innom jobben søndag kveld, sier Torunn Vingsand som er leder i Dyrebeskyttelsen Norge, Sør-Trøndelag.

Hun forteller at det ikke er greit at folk dumper dyrene sin ved dyrebeskttelsens lokaler på Sluppen.

- Kunne stått bundet ute hele natten

- Hva skal folk gjøre dersom de ikke kan ha kjæledyret sitt mer?

- De må selv sørge for å få omplassert dyret. Å anskaffe dyr innebærer et ansvar. En katt kan bli 15-20 år gammel. Det må folk tenke på når de får tak i et kjæledyr. Dersom vår medarbeider ikke hadde vært innom her utenom arbeidstid i går, ville den katten stått bundet på trappa til mandag morgen, sier Vingsand.

Les også: Innfører båndtvang for ikke å stresse beveren

Prioriterer hjemløse dyr

Foreningen for omplassering av dyr (FOD) i Trondheim opplever stor pågang for å omplassere dyr. Det meste av det er katter.

- Vi ser oss nødt til å prioritere hjemløse dyr, spesielt hunnkatter som er eller kan være gravide. I tillegg kattunger, syke eller skadde katter. Om vi har kapasitet kan vi hjelpe privatpersoner med å finne nye hjem til kattene deres, sier Kirsti Wangberg som er leder for FOD Trondheim.

Les også: Kattejakt i et fjell av papir

- Lett å bli sjarmert

De omplasserer bare katter, men får også henvendelser om å finne nye eiere til kaniner, hund og andre dyr. Det er flere årsaken til at eier ikke kan/vil ha katten sin.

- Det er lett å bli sjarmert av en kattunge du kan få gratis og da er det ikke alle som tenker igjennom at da tar du faktisk ansvar for den i 15-16 år framover, sier Wangberg.

Les også: - Mater du hjemløse katter, kan du holdes ansvarlig for dem

FOD opplever at mange unge tar kontakt.

- De har gjerne en katt på 1-2 år. Så skal de flytte og oppdager at det er ikke så lett å få leid bolig der det er lov å ha katt. Eller de har fått kjæreste som er allergisk, eller har hund som ikke liker katter. Eller katten har fått unger og de får ikke gitt dem bort, sier Wangberg.

Katten er utsatt

Så er det endel eldre som havner på sykehjem eller dør fra katten og familien kontakter da FOD.

- Det er nok særlig katter som blir utsatt for omsorgssvikt. Mange blir fraflyttet eller dumpet. Som denne dyrebeskyttelsen fikk inn søndag. Vi opplever at mange ikke vet hva de skal gjøre for å finne en løsning-eller de «orker» ikke gjøre mer enn å ringe til oss. Vi gir dem råd om hvor/hvordan de kan annonsere men ikke alle følger opp det, sier Wangberg.

Les også: Derfor mener Dyrebeskyttelsen at du skal droppe katt i julegave

Katten var våt og forkommen søndag, men fikk varmet seg inne hos Dyrebeskyttelsen.
Privat
Notatet gjort av Dyrebeskyttelsen på funnet søndag. Foto: Privat