Adresseavisen arrangerer tirsdag kveld folkemøte om byutvikling i Trondheim. Møtet er et ledd i den redaksjonelle satsingen «Oppdraget» i Adresseavisen.

- Jeg er optimistisk, men ikke imponert over byutviklingen. Mye av det som er bra i Trondheim, er bra fordi det var flaks og fordi folk har opponert mot det utbyggerne har ønsket. En del av de mest spennende områdene i byen er der hvor byutviklere har lagt seg minst oppi hva som er bygget, sa professor Tjora da møtet startet.

Har du spørsmål eller kommentarer, bruk oppdraget@adresseavisen.no eller #adressaoppdraget.

Enig om at mye er bra

Alle paneldeltakerne fikk spørsmål om hvorvidt man har lyktes i Trondheim.

- Det har vært mye bra de siste 10 til 20 årene, men dette er et pågående arbeid. Vi må rette opp i en veldig spredt bebyggelse. Vi har fremdeles en situasjon hvor Midtbyen er en liten rosin i et endeløst forstadsområde. Så det gjenstår mye for å lage et levende og godt sentrum. Det er en utfordring, sa bystyrerepresentant Trond Åm (V).

Ivar Koteng, kjent for å ha kalt Brattøra for en fiasko, mener mye er bra:

- Generelt vil jeg si vi har lyktes med byutvikling. Vi har en levende Midtby med god handel, sa Koteng innledningsvis.

Også kommunalråd Geir Waage (Ap) mener mye gjøres riktig:

- Veldig mye går i riktig retning. Det handler om å legge til rette for mennesker. Nedre Elvehavn er 90 prosent vellykket, det er bare ett bygg der vi aldri skulle vedtatt, sa Waage - og han mente trolig Gjensidigebygget på TMV-odden.

Spørsmål om barnefamilier

En av de som stilte spørsmål til politikerne, var Jostein Nilsen. Han er far til Klara (7), og de er en av få barnefamilier som bor i Trondheim sentrum (Pluss). Nilsen ville gjerne vite hva politikerne har tenkt til å gjøre for å legge bedre til rette for at barnefamilier skal velge å slå seg ned sentralt.

Kommunalråd Geir Waage (Ap) valgte selv å flytte ut av sentrum og til Byåsen da han ble tobarnsfar.

- Vi ville ha mer plass, men dette er individuelle valg. Når det er sagt, så finnes det urbane alternativ, for eksempel bor det relativt mange barn på Svartlamoen, sa Waage.

Sjekk kartet over hvor det bor flest barn i Trondheim

- Tenk nytt

Adresseavisens nye sjefredaktør Tor Olav Mørseth, som nylig har flyttet til byen, åpnet møtet:

- I løpet av de 16 årene jeg har vært borte, har byen gått fra å være en bygdeby til å bli en stor, stor småby. Diskusjonen om hva byen vår skal være, er viktigere enn den noensinne har vært, sa Mørseth.

Han oppfordret byens innbyggere til å delta i debatten:

- Jeg håper at offentlige myndigheter, utbyggere og folk tør å tenke nytt, sa Mørseth.

Rundt 150 personer hadde møtt opp på Fire Fine tirsdag kveld. Foto: heidi kultorp
Jostein Nilsen, som bor i Midtbyen med barn.