Regjeringen åpner for at universitet og høyskoler kan ansatte fremragende unge forskere i midlertidige stillinger. Målet er at de skal kvalifisere seg, og ende opp i faste professorstillinger.

40 av 300 stillinger til NTNU

NTNU er tildelt 40 av totalt 300 slike forskertalentstillinger. Stortinget har vedtatt en prøveordning med såkalte innstegsstillinger, fra utlandet kjent som «tenure track». Det betyr at unge forskere blir ansatt på åremål. Dersom de fyller gitte krav når åremålet går ut, kan de få fast stilling. Forskertalentene er en del av en prøveordning fra regjeringen der målet er å tilby talenter internasjonalt konkurransedyktige betingelser og en forutsigbar karriereutvikling.

– For oss er dette en viktig mulighet til å ansette forskertalent midlertidig for kvalifisering til fast ansettelse, men det følger ingen finansiering med, sier Kari Melby som er prorektor for forskning ved NTNU. Hun viser til at dette er en internasjonalt anerkjent ordning, og at for eksempel Finland bruker slike midlertidige ansettelser. Melby tror denne ordningen blir attraktivt internasjonalt.

Les også: Får syv millioner til å forske på fredstiltak

– Dette er en måte å kvalitetssikre ansettelser, sier Melby.

– Ordningen stiller krav til oss om å bidra aktivt til å utvikle karrierene for de vi ansetter. Den utfordrer oss til mer systematisk arbeid med karriereutvilling. Det er fint.

Har planlagt dette

NTNU har visst at dette kom, og er allerede i gang med å lyse ut 12 slike stillinger gjennom ordningen Onsager Fellowship. Navnet er knyttet til nobelprisvinner Lars Onsager som var sivilingeniør fra NTH, og fikk Nobelprisen i kjemi i 1968.

– Vi er godt forberedt og har planlagt dette slik at vi er i stand til å lyse ut stillinger nå, sier Melby.

– Vi ansetter bare viss vi får veldig gode kandidater som vi regner med skal bli ansatt i faste professorat.

Les også: Refset stivbente regler for utlendinger

Ingen nye penger

Fordi det ikke følger nye ressurser med ordningen, må NTNU finansiere dette med egne midler. NTNU har tidligere, sammen med andre universitet, fått øremerkede statlige midler til å bygge opp verdensledende forskning.

– Regjeringen ønsker å stimulere til en mer attraktiv karrierestart for forskningstalenter. En ønsket positiv bivirkning er mindre midlertidighet. Vi kommer til å følge nøye med på resultatene av denne prøveordningen, sier statssekretær Bjørn Haugstad i Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

Regjeringen har i første omgang fordelt 185 stillinger. NTNU får 40 av disse, mens Universitetet i Oslo får flest med 45. Det blir igjen 115 stillinger for forskertalent som ennå ikke er fordelt. Både de universitetene som har fått tildelt, og andre universitet og høyskoler kan søke om de resterende stillingene heter det i pressemeldingen fra Kunnskapsdepartementet.

Større ansvar for talentene

Les også: Norges yngste professor nytt medlem i vitenskapsakademi

– Med denne ordningen får universitetene og høyskolene et større ansvar for å følge opp talentene, særlig i første del av åremålsperioden, blant annet gjennom å gi dem tilgang til ressurser. Det skal bidra til at karrieren deres utvikler seg i en positiv retning, sier Haugstad.

Kari Melby er NTNUs prorektor for forskning. Foto: NTNU