- Jeg var i ruset tilstand og husker ikke alt fra natten, men mest sannsynlig, utfra hvordan jeg kjenner meg selv, sendte jeg Snapchat-videoene for å tøffe meg for kompiser, sa 19-åringen som er tiltalt for å ha tent på Kieglekroa da han startet å forklare seg i tingretten.

Mandag startet rettssaken mot ham i sal 310 i Trondheim tinghus.

Erkjente skyld

19-åringen har sittet varetektsfengslet siden brannen fredag 5. desember i fjor. Han er tiltalt etter mordbrannparagrafen og for betydelig skadeverk.

Etter at 19-åringen fikk presentert tiltalen av statsadvokat Unni Sandøy, erkjente han straffskyld i tingretten.

Det er kjent gjennom fengslingskjennelser at 19-åringen skal ha lagt ut flere videomeldinger på Snapchat natten brannen skjedde. Ifølge kjennelsene filmet tiltalte selv brannen, som han la ut på Snapchat, slik at flere kontakter på bilde- og videodelingstjenesten fikk se dette.

På andre Snapchat-videoer skal han ha skrevet «Lage brann i byn æ sjø», før han senere sendte meldingen: «Ble litt verre enn æ trodd» samme natt som brannen skjedde.

- Skulle tenne joint

19-åringen forklarte i tingretten at han tok med seg en fakkelboks dit brannen startet.

- Formålet med å ta med fakkelboksen var å tenne på en joint. Men etter å ha tent på jointen, husker jeg svakt at jeg tente på noe som lå i boden, sa 19-åringen under hans forklaring.

Han startet hans forklaring med å påpeke at han sendte meldingen «Ble litt verre enn æ trodd».

- Da du tente på, tenkte du på at det lå et hotell like ved og at det bodde folk der? spurte tingrettsdommer Brynjulf Moe tiltalte.

- Nei, sa han før han etterpå fikk utdype:

- Jeg tenkte ikke på det der og da. Jeg har tenkt på det i ettertid, at folk kunne blitt skadd på grunn av meg, svarte 19-åringen.

- Var skremmende

Moe ville også vite hvorfor ikke 19-åringen stakk fra stedet.

- Ble du stående for å se hvordan det utviklet seg? Var du spent på hva som ville skje? Kan du si noe om hva du tenkte etterpå?

- Jeg husker veldig lite fra situasjonen. Jeg husker bare små detaljer, svarte 19-åringen.

- Men jeg synes det var skremmende ja, la han til.

Statsadvokat Unni Sandøy er aktor i saken mot 19-åringen. Forsvarer er Arve Røli.