Han sikter til den brannherjede gården, Innherredsveien 61, der Trondhjem Preserving holdt til i 90 år. Helberg er tidligere leder av Fortidsminneforeningen i Trøndelag, og er i dag leder av Norsk Rettsmuseum på Kalvskinnet.

Han mener at bygningen har enda større verdi for uteområdet enn at den en gang var en sentral fabrikkbygning med opptil 300 arbeidere.

Tidligere problemområde

Helberg forteller at på slutten av 1800-tallet ble Lademoen betraktet som et problemområde med mye fattigdom og arbeidsledighet. Folk bodde mildt sagt elendig.

- Kommunen tok seg på tak og nedsatte et omfattende arbeid med å bygge ut området først på 1900-tallet, ledet av redaktør og senere stortingsmann Anders Buen. Han var med og fikk kjempet frem bygging av en stor park, Eli plass (senere Lademoparken), skole, kirke, boliger og fabrikkbygninger. Flere av byggene er tegnet av den kjente trondhjemsarkitekten Johan Osnes, forteller Johan Helberg entusiastisk.

Svært viktig å berge fasaden

Han betegner det som ren flaks at området er bevart, stort sett i sin helhet. Området ble etter hvert kalt Østbyen og er et av de kulturhistorisk mest sentrale områdene i Trondheim. Det er svært viktig ifølge Helberg at man klarer å berge fasaden til Innherredsveien 61.

Helberg fremholder Eli plass som vel så viktig kulturområde som Kalvskinnet og Domkirkegården, som har fått sine reguleringsplaner. I dag gjenstår bare Eli plass.

Johan Helberg mener det er svært viktig at fasaden på Innherredsveien 61 bevares. Foto: VEGARD EGGEN