Om navnet kom av «Scot»land skal ikke sies, men Gabriel Scott Jensen (1874—1958) ble iallfall født der, da far Svend Holst Jensen var sjømannsprest i Norges første sjømannskirke. Moren het Caroline Schytte Jensen. Da Gabriel var ni år, flyttet familien tilbake til Sørlandet - til prestegården på Høvåg ved Lillesand - og i 1887 dro gutten til Kristiansand for å studere. Det ble tre år realskole og et halvt år gymnas. Samtidig med eksamen ved Skiensfjordens mekaniske Fagskole som 20-åring, debuterte han med Digte. Før det hadde han bare levert skrifter til lokale aviser.

Dikter

Gabriel bestemte seg ganske ung for å bli dikter, og faren ba gutten bruke mellomnavnet sitt som etternavn, for lettere å bli lagt merke til.

Scott trivdes med å skrive dikt, men etter hvert ble det også romaner, skuespill, barnebøker og noveller.

Romaner filmatisert

De fleste kjenner kanskje folkelivsskildringen Fant, julefortellingen Tante Pose og De vergeløse (en anklage mot barnehjemmene) - fordi alle disse er filmatisert.

Sørlandsdikteren

Gjennombruddet kom med romanen Jernbyrden i 1915. Men det lyriske prosadiktet Kilden eller Brevet om fiskeren Markus regnes som det største verket; om en fisker som setter pris på alt i livet og viser barmhjertighet for alle, hans forhold til liv og død, mennesker og dyr. (Barmhjertighetens avmakt er et hovedtema i Scotts forfatterskap.) Med dette mesterverket ble Scott «dikter». Krøniken Jernbyrden hører til Scotts beste diktning, og sammen med den selvbiografiske romantrilogien En drøm om en drøm, viser den hvorfor han kalles en av de store sørlandsdikterne. Gabriel Scott hadde en enorm produksjon, der interessen for Sørlandet og hyllesten til naturen er dominerende. Han er også blitt kalt landsdelens mest genuine skald.

Nyorientering

«Kilden» ble skrevet under første verdenskrig, en tid som betydde en nyorientering for flere norske forfattere; bevaring av verdier og voksende interesse for det nasjonale. Den bitre kirkestriden tok også Gabriel Scott opp som tema, og sin forakt for teologene formulerer han i et nytt syvende bud i Det gylne evangelium: «Du skal ikke bli teolog.»

Tre ekteskap

Scott giftet seg første gang i 1901, men kona Ellen døde i 1914. Året etter ble han gift på nytt, men ekteskapet endte med skilsmisse etter tre år. Med sin tredje kone kjøpte Gabriel Scott i 1915 sitt kjære «Maagereiret» på Tromøya utenfor Arendal. Før han slo seg ned der, hadde det vært en omflakkende tilværelse: Åsgårdstrand, Drøbak, Arendal, men han bodde mesteparten av livet i Agder.

Gabriel Scott-selskabet er en forening stiftet for å fremme forfatterens litteratur og Gabriel Scott-dagene arrangeres hvert år på Sørlandet. Et Scott-monument er reist i Arendal.

Gabriel Scott er også kjent som barnebokforfatter med bøkene Trip, Trap, Træsko, Hollænder-Jonas, Gutten i Røiken og Kari Kveldsmat.
Gabriel Scotts veg ligger i en «forfatterby» på Byåsen og går fra Ole Rølvaags veg til Olav Nygards veg, med en avstikker nordover. Foto: INGRID J. BRISSACH