En mann i 60-årene fra Trondheim har levert en anmeldelse etter at han ble lurt til å overføre i underkant av 10 000 kroner i forrige uke.

Ringer på fasttelefon

Fungerende etterforskningsleder Jens Einar Kvenild ved Heimdal politistasjon forteller at de kjenner til flere lignende episoder, men at det kun er den siste hendelsen som er formelt anmeldt.

- Nå ønsker vi å gjøre folk oppmerksomme på denne svindelvarianten, sånn at flere slipper å gå på limpinnen, sier han.

- Personen sier at han ringer fra Microsoft og forteller videre at pc-en til fornærmede er i fare på grunn av virusangrep. Fornærmede får instruksjoner om å åpne pc-en, og trolig får svindlerne til å ta over og fjernstyre pc-en til offeret, forklarer Kvenild.

- Blir lurt hele veien

Den eldre mannen får beskjed om at antivirus-programmet ikke fungerer, og det dukker opp ei liste som viser at det er mange feil med pc-en. Personen som gir seg ut for å være fra Microsoft tilbyr antivirus-program som i utgangspunktet koster 3500 kroner.

- Personen på telefonen forteller at bankoverføringen ikke fungerte, og ber ham bruke et nytt kort. Til slutt så har de tappet ham for 10 000 kroner. Han blir lurt hele veien, sier Kvenild.

Grunnen til at mannen til slutt ante ugler i mosen var at han måtte kopiere bankkortet sitt og sende det på epost.

- Dette er en fremgangsmåte vi ikke kan huske å ha fått anmeldelser på tidligere, sier Kvenild, som mener det er all grunn til å være på vakt dersom noen ringer og sier at det er noe galt med datamaskinen din.