- Dette er kanskje det mest suksessfulle jeg har gjort klokka 02.15 en lørdagsnatt, sier Vibeke Hay Wold fra Trondheim.

Hun ler godt av at hennes interne Facebook-spøk om ti ekstra minutters gange er blitt en aldri så liten snakkis.

Må gå dobbelt så langt

Hatet mot Gate 19 handler nemlig om den frustrerende opplevelsen mange trøndere - og andre reisende som skal rekke fly fra den utgangen på Oslo Lufthavn - har når de må gå helt dit.

For det er jo faktisk slik at det er dobbelt så langt å gå fra sikkerhetskontrollen til gate 19 (10 minutter), som til de andre utgangene på flyplassen.

«Det er bare alt for langt å gå lissom! Post gjerne statuser om hvor mye du måtte springe til gaten, hvor mange golfbiler du så og hvor mange sparkesykler du har stjelt på veien»

Det er beskrivelsen til Facebook-gruppa «For Oss Som Hater Gate 19» som Hay Wold opprettet natt til 30.august i år.

Følg adressa.no på Facebook

Følg Adresseavisen på Instagram her

- Tatt maks av

Bakgrunnen var at hun la merke til at to vennestatuser handlet om det samme; at de måtte helt til gate 19 på Gardermoen for å komme seg til Trondheim, og at de ikke akkurat var strålende fornøyd med den gåturen.

- Jeg opprettet gruppa som en spøk, og inviterte venner og diverse band som farter mye langs gate 19. Men det har jo tatt maks av ut i fra det jeg forventet, sier Wold.

Hun er et kjent navn i Trondheims uteliv, og gikk fra booking/produsent-jobben på Blæst til lignende jobb på nystartede Alma’s (tidligere Brukbar) og Boxer, samt Byscenen i høst. I tillegg er hun tourmanager for bandet Spidergawd.

«Banke opp Gate 19»

I skrivende stund har gruppa over 1430 medlemmer. Og alle er like frustrerte over den lange turen for å rekke - i alle fall prøve å rekke - flyet:

«Hvis gate 19 hadde vært en person hadde jeg banka han opp»

«En aldri så liten fuck you på veien til the gates of hell»

«Kan noen bekrefte om det henger kunst på veggene til gate 19? (Hadde ikke tid til å se på)»

Støter ingen

Selv postet Vibeke denne på sida:

«Jeg er ganske sikker på at Gate 19 er den minst fotograferte plassen i verden... FORDI INGEN HAR TIDEN TIL Å TA BILDER DER INNE!!!! ALDRI!!!»

- Jeg har hatt mine tapre løpeturer til gaten, men har heldigvis ikke mistet flyet. Det er mye underholdning i det folk har skrevet på sida, og det er tydelig at folk har ønsket seg en side hvor de kan kanalisere hatet til gate 19. For regelen er at det kun er lov med negative kommentarer på sida. Men det fine er at hatet ikke går ut over noen personer, sier Hay Wold.

- Føles som en evighet

Gate 19 har alltid vært der, men grunnet utvidelsen ble den lagt på en ny pir. Fra sikkerhetskontrollen tar det cirka ti minutter, mens det fra selve inngangen til gaten venter åtte minutters gange.

- De åtte minuttene føles som en evighet, og jeg vet om mange som har mistet flyet sitt på grunn av at de ikke visste om ekstraturen. Men jeg tror flere er blitt klar over den nå, og jeg håper jeg også har hjulpet noen, sier hun.

I det minste har hun i alle fall sørget for at kiosken - som omsider er kommet opp i gaten – bare kalles «Vibekes kiosk» på Facebook-gruppa.

- Uviss fremtid

Medieansvarlig ved Oslo lufthavn (OSL), Joachim Westher Andersen kan ikke si noe om hva som vil skje med gate 19, eller Pir Syd hvor den ligger nå.

- Den er regulert til midlertidig bruk. Det vil bli utredet hva man skal gjøre videre med den, sier han.

Han forstår at noen synes det er langt å gå.

- Vi må akseptere at folk viser sin misnøye. Vi er selv inne og titter på denne Facebook-siden og vi ser hva folk skriver. Mange som skriver på denne siden er ganske selvironiske og skriver med glimt i øyet, sier han.

283 fly fra Pir Syd

- Trøndere opplever at det stort sett er fly til og fra Trondheim som er på gate 19, stemmer dette?

- Nei, det stemmer ikke med tallene. Vi har gjort et utdrag i perioden 1. oktober og frem til i dag på avgående fly. I denne perioden har vi 1872 fly med brotilknytning (gate) eller ved Pir Syd. Av disse 1872 er 283 parkert ved Pir Syd. Det betyr at 85 prosent av flyene var parkert ved vanlig gate og 15 prosent ved Pir Syd, sier Andersen, og legger til at det på en normal dag er mellom 50 og 65 avganger/ankomster fra Pir Syd.

foto
Grafisk designer Ståle Gerhardsen setter som mange andre ikke stor pris på den lange turen. - Gate 19 har aldri vært så gøy som etter at Vibeke lagde gruppen. Nå er det nesten sånn at jeg gleder meg like mye som å grue meg til å bruke den utlagte tarmen på Gardermoen. Godt å hate litt i felleskap, sier han. Foto: Ståle Gerhardsen
foto
Dette venter deg når du entrer inngangen til gate 19. - Åtte minutter som føles som en evighet, sier Vibeke Hay Wold Foto: Oslo lufthavn