Fredag skal Trondheim kommunes byggeskikkpris deles ut. Prisen har eksistert siden 2006 og gis til et nybygg, tilbygg eller en utbedring av et eksisterende anlegg som utmerker seg.

Fem i finalen

Det som blir vurdert er blant annet utførelse, materialbruk, utforming, energibruk, kostnad, byggeprosess og samspill med sted og omgivelser.

- Kravet for å bli vurdert er at prosjektet har stått ferdig i løpet av de siste fem årene. Juryen har som vanlig vurdert mange kandidater og vi har vært på befaring hos fem prosjekter som var med i finalerunden, forteller varaordfører og juryleder Hilde Opoku.

- Vinneren sa seg sjøl, også i år

I 2016 gikk prisen til Ladekaia. Opoku var juryleder også den gang.

- I fjor var gjenbruk av materialer et hett tema som gikk igjen blant kandidatene. Ladekaia utmerket seg i så måte og var en soleklar og populær vinner.

- Hvem vinner i år?

- Vi har funnet noe eksepsjonelt i år også, og hele juryen var samstemt om hvem som måtte vinne. Det sa seg egentlig sjøl, sier Opoku, uten at hun vil røpe mer.

Ølsenteret på Lademoen

En av de heteste kandidatene er det nye ølsenteret til E.C Dahls på Lademoen. Bygget åpnet i 2016 og rommer både bryggeri, pub og spisested.

- Bygget er et landemerke som har stått her siden 1899 og som nå er revitalisert. Solem arkitekter fortjener mye av æren for at det er blitt som det er blitt, og vi er glade for at andre har lagt merke til det vi har fått til. Men vi ser det er mange andre gode kandidater til byggeskikkprisen også, sier bryggeriambassadør Kristian Berger.

Borettslag med særegent flerbruksbygg

På Risvollan er spenningen også stor foran fredagens utdeling. Det nye administrasjonsbygget i borettslaget er blant kandidatene som er blitt fremhevet. Huset inneholder både verksted og vaskehall, kontorer og et forsamlingslokale tilpasset større arrangementer. Mønsteret på fasaden er laget i grafisk betong.

- Vi er veldig stolte over at huset vårt er med og vi er strålende fornøyd med hvordan fungerer driftsmessig. Det rommer mange funksjoner og har et utseende som gjenspeiler lokalmiljøet på en flott måte, forteller daglig leder Henriette Kvam.

Utdelingen skjer i storsalen i Rådhuset fredag 9. juni klokken 12. Da får både byggherre og arkitektene bak diplomer og hederlig omtale.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter

Varaordfører Hilde Opoku har vært juryleder for byggeskikkprisen i Trondheim kommune. Foto: Rune Petter Ness