19-åringen som var tiltalt for brannen i Holstveita er i Sør-Trøndelag tingrett dømt til tre års fengsel for brannen. I tillegg er han dømt til å betale en erstatning på rundt 460 000 kroner.

Den dømte var tiltalt etter mordbrannparagrafen og for betydelig skadeverk. Aktors påstand var fire års fengsel, men retten fant at tre års fengsel var passende. Blant annet med hensyn til den dømtes unge alder.

- Vi er fornøyde med dommen. Den er riktig slik vi ser det, sier 19-åringens forsvarer, advokat Arve Røli.

- Jeg har ikke lest dommen, så det er vanskelig å kommentere den, men umiddelbart fremstår straffen som lav, sier aktor, statsadvokat Unni Sandøy.

Ikke tvil om skyld

Den tiltalte erkjente straffskyld da rettssaken startet, og i dommen heter det at det er utvilsomt at det var tiltalte som satte i gang brannen. I retten forklarte han at han skulle bruke en fakkelboks til å tenne en «joint», og at han vagt husker at han tente på noe treverk i en bod.

De krimtekniske undersøkelsene bekrefter dette. I boden var det også to eller tre gassflasker, som ifølge brannvesenet kan ha ført til at brannen ble mer intens enn den ellers ville vært.

Les alt om Kieglekroa-brannen her.

Fare for liv

Retten bruker mye tid i dommen på vurderingen av hvorvidt den dømte handlet med vitende og vilje. Det vises i dommen til at brannen ble startet i et område der det både lå et hotell, samt en nærliggende trehusbebyggelse.

Tiltalte forklarte i retten at han ikke visste at det lå et hotell vegg i vegg med kroa. Retten konkluderer med at området ikke nødvendigvis har fremstått som bebodd for 19-åringen, og at han dermed ikke kan dømmes for å ha forvoldt en brann hvor menneskeliv kunne gått tapt.

Han dømmes imidlertid for å ha forårsaket en brann hvor utstrakt ødeleggelse lett kunne forårsakes.

Reparasjonskostnadene etter brannen er av forsikringsselskapet anslått til cirka 20 millioner kroner.

Les alt om Kieglekroa-brannen her.

Flaks begrenset omfanget

Under behandlingen av saken la statsadvokat Unni Sandøy vekt på at det kunne gått mye verre da 19-åringen tente på.

- Det er en alvorlig sak, som heldigvis gikk bra. Jeg minner om at brannsakkyndiges uttalelse i saken om at det var en god porsjon flaks som gjorde at utfallet ikke ble verre, i tillegg til flere gode vurderinger av brannmannskapene, sa hun i tingretten.