- Jeg husker at det var en del knuffing mellom Vibeche og NN (navnet på hans tidligere samboer journ.anm.). Det var et basketak på soverommet og NN satt oppå Vibeche. Jeg hjalp med å holde bena hennes fast. NN hogg med øks, og hun hogg en stund. Jeg tok fra henne øksa. Jeg syntes det begynte å bli nok. Jeg så da at Vibeche var livløs. Da var det for sent.

Slik startet den tiltalte 49-åringen sin forklaring for lagmannsretten i formiddag. I tingretten visste han ikke om han hadde drept Vibeche Falck Danielsen. I dag trakk han skyldanken, og erkjente drapet. Han peker ut sin daværende samboer som den aktive parten. Hun skulle i utgangspunktet forklare seg for retten i dag.

Pågrepet i tinghuset

Men da hun kom til Trondheim tinghus, på vei til å vitne, ble hun pågrepet, siktet for drap, opplyser førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes.

Nå vil hun bli fremstilt for varetektsfengsling.

- Hun vil med stor sannsynlighet bli fremstilt for varetekt i morgen, tirsdag, sier politiadvokat Mette Kollstrøm.

Soknes opplyser at de nå går inn for å tiltale henne for drap.

Advokat Morten Furuholmen forsvarer den nå drapssiktede 36-åringen. Han hadde i ettermiddag ennå ikke snakket med klienten sin.

- Jeg må få snakket med henne om dette, men forholder meg til den forklaringen hun har gitt før, og må bare konstatere at det er ulike forklaringer mellom de to, sier Furuholmen, og opplyser at advokatkontoret hans vil bistå 36-åringen under fengslingsmøtet i morgen.

Funksjonshemmet

49-åringens tidligere samboer (36) er funksjonshemmet og bruker rullestol. Førstestatsadvokat Soknes ville under sin utspørring vite om dette hemmet henne.

- Hvordan håndterte hun dette? Sto eller satt hun på soverommet?

- Hun er sterk den jenta. Hun satt bak Vibeche, svarte mannen.

- Hvor kom øksa fra, ville Soknes vite.

- Jeg vet ikke, men jeg tok den fra henne og la den på stua, sa 49-åringen.

- Du var taus rundt dette i tingretten. Var det fordi du ikke ville gi forklaring eller ikke husket?

- Jeg husket vel ikke. Jeg har sittet og puslet sammen dette på et vis, sa mannen som har sittet i varetekt siden han ble pågrepet for drapet.

I tillegg til drapet var 49-åringen også tiltalt for å ha mishandlet Falck Danielsen rett etter at hun var død. Ifølge påtalemyndigheten skal han ha skåret eller hogget av henne høyre lillefinger. Dette nektet 49-åringen straffskyld for i tingretten. I og med at mannen trakk skyldanken sin i starten av tirsdagens lagmannsrettsbehandling av saken, har han nå også erkjent straffskyld for likskjending.

- Hva med fingeren? spurte Soknes.

- Det vet jeg ikke noe om, sa han.

Les flere saker om Vibeche-drapet her.

- Gjorde du noe annet enn å holde Vibeches bein, ville lagdommer Jon Kapelrud vite.

- Nei, jeg holdt bare. Det er det jeg husker, svarte mannen.

- Hva tenkte du skjedde da Vibeche ble slått med øksa, fortsatte dommeren.

- Tankene mine var ikke på rett plass, sa 49-åringen.

- Så du for deg hvor ille dette kunne bli?

- Ikke der og da, nei, sa mannen.

Hevdet hun vasket hund

I tingrettens behandling av drapssaken, hevdet 36-åringen at hun sto og vasket en hund da drapet skjedde.

Da hun hadde gjort dette, kom hun ut i leiligheten og å noe som lå på golvet, forklarte hun:

- Jeg fikk sjokk. Jeg så det lå en bylt på gulvet, og fikk skikkelig dårlig magefølelse, sa kvinnen og la til:

- På soverommet var det blod i sengene og de sto på høykant. Det så ikke ut der inne.

- Hvor mener du drapet skjedde? spurte Soknes.

- På soverommet, svarte 36-åringen.

Henlagt

Dommerne i tingretten mente også at 36-åringen var til stede da drapet skjedde på soverommet i leiligheten. Tekniske bevis i saken tilsier at både hun og den tiltalte 49-åringen ikke var lenger enn cirka en meter fra Falck Danielsen da hun ble drept, ifølge dommen.

36-åringen var også siktet for drap under den innledende etterforskningen, men saken mot henne ble henlagt fordi påtalemyndigheten mente de ikke kunne bevise at hun var med på å utføre drapet.

De kunne heller ikke tiltale henne for å ha fraktet liket, ettersom man straffritt kan fjerne spor eller motarbeide en etterforskning, hvis man gjør dette for hindre at «noen av sine nærmeste» blir utsatt for straff.

Hennes rolle drapsnatten var noe det ble stilt mange spørsmål om fra aktor, forsvarer og dommerne i tingretten, selv om hun ikke var tiltalt.

I dommen fra tingretten påpeker dommerne at de ikke skulle ta stilling til om 36-åringen hadde noen rolle utover at hun var til stede på soverommet da drapet ble begått. «Men hennes tilstedeværelse gjør likevel at det ikke er bevist utenfor enhver rimelig tvil at NN (navnet på tiltalte - journ.anm.) utøvde volden alene», heter det i dommen.