Rotta på bildet er en av 10-15 rotter som har herjet rundt i veggene til Ivan Paalberg på Byåsen i Trondheim.

- Dette ble oppdaget i mellomjula 2014, da jeg hørte skraping i etasjeskilleren mellom kjelleren og etasjen over. Jeg ble skremt, for jeg forstod fort hva det var, sier den hardt prøvede leilighetseieren til Adresseavisen.

Han mente først å høre ei enkelt rotte, men etter hvert eskalerte problemet kraftig.

- Rottene kommer inn i hus for å legge bo, så jeg fikk etter hvert en hel rottefamilie i veggene. Jeg var mye sykmeldt i denne perioden, så jeg fikk lydene av stadig flere rotteføtter tett innpå meg, sier Paalberg.

- Det var et mareritt. Jeg så jo ingenting, bare hørte den forferdelige skrapinga.  Det er nesten helt uvirkelig i dag.

Skadedyrfirma

Rett på nyåret i fjor tok den uheldige leilighetseieren kontakt med et skadedyrfirma for å få fjernet rottene.

Skadedyrbekjemperne skar ut et hull i taket og la feller innsmurt med peanøttsmør.

- Da kom rottene fram. De gikk i fella, og ble tatt ned en etter en. Du skulle sett når de tok ned rottene. Herregud! Selv hun fra skadedyrfirmaet ble kvalm, sier Paalberg.

Han mistenker at rottene har kommet seg inn i firemannsboligen gjennom et gammelt avløpsrør, som var helt pulverisert, og at de har tatt seg videre inn i leliligheten gjennom et rør som sto åpent i den ene baderomsveggen i kjelleren.

- Dette er et rør som ikke brukes, men som sto igjen inne i veggen. Det burde vært stengt av, så her er det rett og slett gjort en dårlig håndverksjobb under tidligere oppussingsarbeid, sier Paalberg.

Innestengt rotte

Dette kan ha skjedd i forbindelse med at kjelleren ble innredet med to soverom, bad og oppholdsrom et par år før han kjøpte leiligheten i 2008.

- Jeg mener den største lærdommen av det som har skjedd, er viktigheten av å ha kvalifisert arbeidskraft ved oppussing. Hvis ikke ting blir gjort ordentlig, kan en fort oppleve det samme som meg. Jeg håper min historie kan være en vekker for andre.

Etter at røret i veggen ble lukket i oktober, hørtes det skraping fra ei rotte som hadde blitt igjen inne i veggen.

- Den var innestengt og ble sikkert helt desperat. Jeg hørte skrapingen i cirka ett døgn, før det ble stille. Den døde rotta blir værende i veggen, ifølge skadedyrselskapet blir den bare et skinn til slutt.

10-15 rotter

Leilighetseieren mener det må ha vært mellom 10 og 15 rotter i veggene.

Nå driver han og pusser opp kjellerbadet, der det er funnet store mengder med ekskrementer fra rottene.

- Det lukter helt grusomt, så vi må ha vinduet på gløtt, sier Paalberg.

Han er glad det verste marerittet er over, men regner med han må pusse opp hele kjelleren.

- Jeg har ikke ord for hvordan det var å oppleve dette. Fortsatt tar jeg meg i å lytte etter rottelyder i veggene. Jeg unner ikke min verste fiende å oppleve det vi har opplevd. Det var helt forferdelig, sier Ivan Paalberg.

Flere oppdrag i uka

Det er svært mange som har lignende opplevelser med rotter. Det bekrefter daglig leder Roy Hauan i skadedyrfirmaet Boss Norge, som har hovedkontor i Trondheim.

- Dette er faktisk ganske vanlig. Vi har flere rotteoppdrag i uka. Noen steder er rotteplagen så stor at det ikke er mulig å bo i huset. Vi har også eksempel på avlyste juleselskap på grunn av rotteplage, sier Hauan.

Han forteller at rottene ofte kommer inn i husene via isolasjonen eller rør som står åpne. De liker seg der det er varmt, så de kan for eksempel søke mot spotter i himlingen.

- Dette er et større problem enn hva folk tror. Mange tar det ikke på alvor før de skal selge huset, og da kan det være for seint. Rottene kan gjøre stor skade, som det kan være vanskelig å rette opp i ettertid, så det gjelder å være føre var.

- Er de fleste forsikret mot dette?

- Det er veldig varierende om- og hvor godt folk er forsikret. Det er om å gjøre å passe på at forsikringen gjelder både å fjerne skadedyrene og å utbedre skadene etterpå. Ofte gjør de ikke det.

- Hva er ditt beste råd for å unngå rotter i huset?

- Følg med, hold huset i orden og området rundt ryddig. Sjekk huset for sopp, råte, insekter og skadedyr. Vi har kunder som abonnerer på en tjeneste, der vi går over og sjekker dette til faste tider. Ser vi antydning til at det skal oppstå et problem, setter vi inn preventive tiltak som for eksempel åtestasjoner og kontrollpunkter.

- Hva kan dere gjøre hvis skaden er skjedd, og rottene har kommer inn i huset?

- Da går vi inn i huset med kamera og lydutstyr for å lokalisere rottene, for så fjerne dem og sjekke skadene. Rotter kan for eksempel ødelegge isolasjonen eller gnage på ledninger, så det kan også være brannfarlig, sier Roy Hauan.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

- Så store var de største rottene, sier Ivan Paalberg og viser cirka 40 centimeter med hendene. Foto: Kjell-Ivar Myhr
Rottene ble lokket i feller smurt inn med peanøttsmør. Foto: Privat
Rottene har trolig kommet seg inn i huset gjennom dette gamle avløpsrørert, som var pulverisert. Foto: Privat
Dette røret i baderomsveggen burde vært avstengt, men sto som en åpen motorvei for rottene. Foto: Privat