Aps kommunalråd, Marek Jasinski, vil ikke høre snakk om omkamp rundt byggingen av Trondheim Spektrum på Øya i Trondheim. Jasinski mener det er absolutt nødvendig å gjennomføre planene nå for å skape et helårlig tilbud for store konserter, messer og for å sikre idretten gode vilkår.

Høyre vil dra i nødbremsen

Adresseavisen skrev onsdag om Høyres kommunalråd Ingrid Skjøtskift som nå vil sette foten ned for en gigantisk utbygging av Trondheim Spektrum på Nidarøområdet på Øya. Høyre mener prosjektet er for stort, båndlegger for mye av friluftsområdene og skaper store utfordringen for trafikken langs Klostergata.

- Jeg håper og tror vi har politisk støtte til å gjennomføre planene. Det er to år siden lokaliseringen av den nye storbyhallen ble vedtatt. Byutvikling handler om å planlegge og gjennomføre. Skjer ikke dette vil vi svikte både idretten, kulturen og messearrangørene i regionen. Høyres konklusjon vil forsinke disse planene med flere år, kanskje forpurre dem for all fremtid. Det kan vi ikke akseptere, sier Jasinski.

For dyrt andre steder

Jasinski mener det er økonomisk utenkelig å flytte storhallen til et annet sted i byen, og prosjektet på Øya har kommet for langt til å se seg om etter et annet sted for storbyhallen. Han mener det blir for dyrt og tar for lang tid å tenke på andre lokaliteter.

- Utspillet til Høyre vil bety at en ny storbyhall vil skyves ut i tid og mest trolig aldri bli noe av. Skjer det klarer vi ikke å skape nok spilleflater for idretten i årene fremover, og mange barn og unge vil bli rammet. Det vil også være et stort tilbakeskritt for Trondheim som messeby. Samtidig ødelegger en utsettelse muligheten for at Trondheim kan arrangere konserter med store internasjonale artister på andre tidspunkt enn i de travle sommermånedene. Vi har ikke konserteraner som er store nok. Man kan ikke ha utekonserter med Elton John eller andre artister av samme kaliber på Sverresborg midt på vinteren. Nye Trondheim Spektrum må bygges, ellers er det kroken på døra for Trondheim som helårlig internasjonal konsertby, sier Jasinski.

Han har liten sans for Høyres forsøk på omkamp i 12 time i denne saken.

- Evige omkamper fører ikke til fremdrift. Dette er en av de viktigste byutviklingssakene i Trondheim i vår tid. Vi må iverksette nå for å møte de utfordringene byen har både for idretten, kulturlivet og som messearrangør, sier han.

LES OGSÅ (Debatt): - Uhyrlige dimensjoner

Skal løse trafikken

Naboer og andre kritikere av prosjektet på Øya har lenge hevdet at hallen må plasseres et annet sted på grunn av de trafikale utfordringene langs den eneste veien inn og ut av området – Klostergata. Ap og Jasinski sier de skal ta utfordringene med trafikken på alvor, og er sikker på at dette lar seg løse.

- Høyre er så opphengt i at alle skal kjøre bil til og fra. Men vi kan ikke bygge på bilens premisser. Når 10 000 mennesker klarer å ta skyttelbuss og gå opp til Sverresborg for å gå på Elton John-konserten, så klarer de det på Øya også. Hallen vil ligge nesten midt i byen. Det er veldig gode kollektivtilbud både til Ila og Elgeseter, og idrettsungdommen trenger ikke å bli kjørt til døra. Det tar ikke mer enn et kvarter å gå fra Torget til Spektrum. Det skal være noen parkeringsplasser i tilknytning til Trondheim Spektrum, men de fleste skal gå den siste biten. Jeg er sikker på at rådmannen legger frem et godt forslag til å løse utfordringene med trafikk, sier Marek Jasinski.

- Det er kommet en rekke reaksjoner på at det nye bygget blir 28 meter høyt. Det byr ikke på problemer for Ap?

- Vi skal se på saken når høringsrunden er ferdig, og vurdere hvilke tiltak som kan gjøres. Det er viktig at bygget blir høyt nok til å kunne ta imot store internasjonale artister, men det skal ikke være høyere enn absolutt nødvendig. Det blir et stort bygg, det er det ingen tvil om. Men med en god plan for ny beplanting i området vil det være mulig å dempe inntrykket det nye bygget gir, sier Jasinski.

Arbeiderpartiet i Trondheim samarbeider med SV, MDG, KrF, Venstre, Sp og Pensjonistpartiet. Marek Jasinski tror det ikke skal bli vanskelig å sikre flertall for å gjennomføre planene på Øya sammen med de politiske støttespillerne i trondheimspolitikken.

- Vi står fast på lokalisering og planene for dette prosjektet. Byen trenger det, og vi skal samtidig sikre at Øya fortsatt skal bli et rekreasjonsområde for byens befolkning. Vi skylder idretten, kulturlivet og messearrangørene å bygge en storbyhall slik vi har lovet. Omkamper og tvil om gjennomføringen skaper ikke den byutviklingen vi trenger for fremtiden. Når vi har bygd det nye Trondheim Spektrum har vi nok kapasitet i mange år fremover, sier Aps kommunalråd – Marek Jasinski.

foto
Slik ser arkiktetkontoret Pir 2 for seg at det nye Trondheim Spektrum blir på Øya i Trondheim. Foto: Pir 2