«Situasjonen for de syriske flyktningene er akutt. Svar å denne meldingen med kodeord SYRIA og gi 250 ,-. Tusen takk. Hilsen UNICEF»

Har du fått denne meldingen og lurt på om den er ekte? Her får du svaret på hvordan du kan være sikker på at sms-en er ekte.

- Fordi det ikke finnes noen kontrollmekanisme i selve sms-utsendelsen, har vi kommunisert i våre egne kanaler at vi har sendt ut sms. Egne kanaler er nettside, Instagram, Twitter og Facebook. I tillegg har vi ansatte som sitter klare til å svare på spørsmål i sosiale medier, slik at de som henvender seg til oss for å verifisere at sms-en er fra oss raskt får svar, sier Helene Sandbu Ryeng, kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge.

Les også: Vil innføre unntakstilstand på Lesvos

Svindelforsøk

UNICEF har tidligere blitt utsatt for svindelforsøk i forbindelse med bøsseaksjoner, men aldri med sms-aksjon.

Ryeng sier de ikke mulighet til å kontrollere hva andre gjør, men kun har mulighet til å ha kontroll over det de selv gjør.

- Vi er heldig som har mange gode venner der ute som varsler oss hvis de opplever noe som fremstår som irregulært. Skulle noen forsøke å utgi seg for å være oss så er det stor sjanse for at det raskt blir oppdaget, sier Ryeng.

Les også: Gutten med selbulua (PLUSS)

Sosiale medier

Er du i tvil om sms-en er ekte, råder Ryeng deg til å ta kontakt med dem.

- Vi synes det er bra at folk er opptatt av at pengene ikke faller i feil hender, derfor hadde vi beredskap på å kunne svare raskt i sosiale medier. Sms gir oss mulighet til å komme i kontakt med personer vi ikke har vært i kontakt med tidligere på en enkel måte. Behovene i Syria og landene rundt er enorme, samtidig som arbeidet der er svært underfinansiert. Vi setter stor pris på alle bidra og ønsker å takke alle som har gitt.

Les også: - Tenk deg godt om før du deler bilder av døde flyktningbarn

Kan skape ubehag

Regiondirektør Roger Helde i Forbrukerrådet i Midt-Norge sier at en sms fra et ukjent nummer, som ber om penger, kan skape ubehag.

- Å samle inn penger gjennom sms er en enkel og grei ordning, men det er ikke lov til å sende en sms til deg uten å ha ditt samtykke. Det finnes unntak for brukerundersøkelser og når du har et kundeforhold med selskapet, sier Helde.

Næringsdrivende som tar kontakt med deg må sjekke opp med Brønnøysundregistrene om telefonnummeret ditt er reservert eller ikke. Her kan du reservere deg mot veldedige organisasjoner, slik at de må sjekke registeret før de sender meldingen.

Les også: - Tog med flyktninger på vei mot Østerrike

Store bøter

Forbrukerrådet får ikke mange henvendelser fra folk som blir kontaktet etter de har reservert seg, men råder deg til å ta kontakt med Forbrukerombudet dersom du skulle oppleve dette.

- De kan gi klekkelige bøter til selskaper som ikke sjekker registeret, sier Helde.

Han råder deg til å ikke betale, dersom du ikke har kjennskap til hvor sms-en stammer fra.

- Er du usikker på hva du kan gjøre, så ta kontakt med avsender før du bestemmer deg. Blir donasjonen krevd gjennom telefonregninga har operatøren din et ansvar. Har du blitt lurt til å betale av en svindler kan du klage til Brukerklagenemnda for elektroniske tjenester etter at du har tatt det opp med teleoperatøren din.

Les også: Flyktninger ved frokostbordet