Politiet mener at en sigarett var årsaken til at bryggene i Fjordgata gikk opp i flammer 17. mai. Foto: GLEN MUSK

Det sier en av Norges fremste kapasiteter på brannsikring, direktør Kjell Schmidt Pedersen(bildet) i Norges branntekniske laboratorium (Sintef NBL AS).

- Sprinkelanlegg kommer på etterskudd

- Forutsetningen er at overrislingsanlegget er riktig dimensjonert. Tidligere undersøkelser har vist at det da kan fungere som brannsikring i tett trehusbebyggelse. Et innvendig sprinkelanlegg dekker bare en innvendig brann. Og sprinkelanlegget kommer på etterskudd når det f ørst utvikler seg en storbrann. Hensikten med det er jo å stoppe et branntilløp på et begrenset område og dermed sikre verdiene.Blir en bygning for eksempel påtent utenpå, er det innvendige sprinkelanlegget til liten nytte. Det samme gjelder når brannen begynner i fasaden eller i trange smug mellom bygninger.

Dyrt

Problemet med et utvendig overrislingsanlegg er selvsagt kostnadene.- Her er det snakk om kulturminner som folk i byen oppfatter som et felles gode og gleder seg over. Derfor er det interessant å spørre om gårdeierne alene skal bære ansvaret. Når det gjelder denne typen tett trehusbebyggelse av stor verdi, kan man kanskje se for seg et spleiselag mellom offentlige myndigheter, forsikringselskaper, gårdeiere og brukere av bygningen. Mye av poenget er ifølge Schmidt Pedersen å hindre at brannen sprer seg i det som på fagspråket kalles konflagrasjonsstrøk, et tettbygd strøk der det lett kan oppstå en stor og ødeleggende brann.- Slike strøk har vi flere av i Trondheim. At ett eller kanskje to hus går tapt kan man se for seg. Men utvendig overrisling kan hindre at en brann sprer seg fra trehus til trehus og ødelegger et større område, sier Schmidt Pedersen. Overrislingsanlegg kommer i tillegg til innvendig sprinkling og varslingsanlegg. Av stor betydning er det også at brannvesen og andre myndigheter fører nøye tilsyn og kontrollerer at påbud blir fulgt opp.Hvordan den siste store brannen oppstod, er ennå under etterforskning. Men Nordre-brannen startet i en smultgryte, og den siste brannen i Søndre gate i et solarium. - Bør det legges begrensninger på hva slags bedrifter som får etablere seg i verneverdige bygninger?

- Her er det vanskelig å si noe entydig. Når man vet at noe er brannfarlig, tar man hensyn til det. Se bare på prosessindustrien. Kanskje slapper man mer av når brannfaren i utgangspunktet er mindre. Det viktigste er at bedriftene kan dokumentere at brannsikkerheten er ivaretatt, sier Kjell Schmidt Pedersen.

Politiet mener at en sigarett var årsaken til at bryggene i Fjordgata gikk opp i flammer 17. mai. Foto: GLEN MUSK
Foto: GLEN MUSK