foto
Torill Wulff (lengs til høyre) og moren Lotti Bjørkmo (bak) kjøper ofte vafler av Johanne Furunes i vaffelkiosken, og mener utkastelsen av vaffeldamene vil gå utover trivselen til pasienter og pårørende ved kreftavdelingen. Foto: RUNE PETTER NESS

For to uker siden fikk vaffeldamene i sykehusets pensjonistforening beskjeden om at de måtte avslutte kioskvirksomheten innen utgangen av mai. Da skal rehabiliteringen av bygget settes i gang, og i de nye lokalene, som er ventet å være ferdige om halvannet år, er det ikke funnet plass til den 10 kvadratmeter store kiosken.

- Vil gå utover trivsel

- Det er helt forferdelig, sier Bergljot Jamt (79).

Sammen med Johanne Furunes (77) står hun og steker vafler og serverer kaffe til pasienter og pårørende på kreftavdelingen ved St. Olavs Hospital. De to damene har vært der i flere år, og det er med vemod at de nå må slutte med virksomheten.

- Vi har ikke blitt spurt om å fortsette engang, sier Jamt, som mener kioskens slutt vil gå utover trivselen til pasientene og deres pårørende.

- Ingen annen løsning

I løpet av de 20 årene vaffelkiosken har eksistert, har virksomheten innkassert flere hundre tusen kroner. Alle pengene har gått uavkortet til kreftavdelingen.

- De har vært en stor hjelp for oss når det gjelder miljøtiltak. Blant annet har de sørget for at vi har kunnet arrangere julebord for alle pasienter og pårørende hvert år, de har stilt med en miljøbil som pasienter og pårørende kan disponere, i tillegg til innkjøp av blomster og underholdning til avdelingen, sier fungerende avdelingssjef Bjørg Petersvik.

Hun synes det er trist at kiosken må ut, men sier en annen løsning ikke var mulig.

- Som alle vet er det mange som kjemper om arealene på nye St. Olav, og det er nok også slik at mange av oss tenker at det faktisk er for lite plass til pasientbehandling. Vaffelkiosken har blitt en salderingspost, og det er synd, men sånn er det, sier Petersvik.

- Et stort tap

Med en kaffekopp og et obligatorisk vaffelhjerte sitter Lotti Bjørkmo (80) og datteren Torill Wulff (53) på kreftavdelingens venteværelse. De har møtt opp i god tid før legetimen, nettopp for å få tid til å smake på vaflene.

- For pasientene er det avslappende å ta en kopp kaffe og en vaffel før man skal inn. Det skaper mer trivsel. Dessuten får en ikke særlig matlyst etter behandling, sier Bjørkmo.

Hun mener utkastelsen av vaffelkiosken er et stort tap for avdelingen, noe datteren Torill er helt enig i.

- Vaffelkiosken er viktig for det sosiale her, og vaflene er så gode at de faktisk er et samtaleemne. For meg var det alltid et høydepunkt å få et par vaffelhjerter før behandlingen, sier Wulff, som selv har vært pasient ved avdelingen.

- Burde premieres

En annen som venter med kaffekoppen i hånda er Kjetil Wang. Han mener det er synd at det frivillige initiativet til pensjonistene ikke premieres, dersom de selv ønsker å fortsette.

- Det er dumt å ødelegge et slikt tilbud. Det er ingen andre caféer i nærheten, og ikke alle er like gode til beins, sier Wang.

- Men dersom det blir en annen café i det nye bygget, hvor man kan få seg noe mer å spise enn ei kjeks og litt frukt, slik det er inne på venterommet, er det forsåvidt greit, fortsetter han.

- Ikke sykehusets oppgave

Og etter planen er det nettopp slik det skal bli. Ei ny kantine skal sørge for å gjøre hverdagen til pasienter og pårørende bedre.

- Dette basert på en beslutning tatt av St. Olav og Helsebygg. Det er ikke slik at St. Olav ikke vil ha en vaffelkiosk, men det er faktisk ikke en del av vår oppgave. Vår oppgave er å sørge for pasientareale, selv om det er synd at vi nå går glipp av et slikt tilbud, sier Marit Kvikne, kommunikasjonssjef ved sykehuset.

foto
Foto: RUNE PETTER NESS
foto
I 20 år har frivillige fra pensjonistforeningen stekt vafler til inntekt for kreftavdelingen. 30. mai kastes de ut. Foto: RUNE PETTER NESS
foto
I flere år har Bergljot Jamt (foran) og Johanne Furunes (bak) stekt vafler til inntekt for kreftavdelingen ved St. Olav. - Forferdelig at vi må ut, sier de to til adressa.no. Foto: RUNE PETTER NESS