- Det føles bra at jeg er videre i alle tre konkurransene. Det betyr at jeg er god på det jeg holder på med, sier Fridtjof Eikanger, som nå går i tredje klasse på Trondheim katedralskole (Katta).

Fikk utfordrerprisen

Det er ikke første gang trondheimseleven utmerker seg. Som 16-åring - og konkurransens yngste deltaker - stakk Fridtjof Eikanger av med Utfordrerprisen i Niels Henrik Abels matematikkonkurranse.

I fjor glemte en distré Eikanger å kvalifisere seg videre til Abelkonkurransen, men han var ikke uten utfordringer. Da var han ti dager i Litauens hovedstad Vilnius, hvor han var en av fem elever i Norge som deltok på treningscamp i matematikk.

- For én måned siden fikk jeg vite at jeg gikk videre i informatikk, så to uker etter fikk jeg vite at jeg var videre til Abel, og nå nettopp ble det kjent at jeg også er videre i fysikk, sier Eikanger.

Viktig med det sosiale

Fridtjof Eikanger sier han har vært interessert i matte og datateknologi så lenge han kan huske.

- Da jeg deltok i Abelkonkurransen for to år siden ble jeg kjent med mange nye mennesker. Det sosiale er nesten like viktig som å gjøre det bra i en konkurranse, sier Eikanger, som gleder seg til å treffe nye deltakere i år.

De tre ulike konkurransene holdes i løpet av vårsemesteret. Nøyaktig når, har ikke Katta-eleven oversikt over.

- Jeg er litt distré, innrømmer han.

Gøy å reise litt

Fysikk- og informatikk-OL arrangeres som en cup. Det vil si at det er de med høyest score som går videre til den internasjonale konkurransen.

- Jeg håper jeg går videre. Det var artig å delta internasjonalt i Litauen. Det er gøy å få reise litt, samt å prøve seg på et høyere nivå, sier han.

På spørsmål om han som gjør det så godt nasjonalt, har nok utfordringer som skoleelev på Katta, svarer Eikanger at han nå følger nettbasert undervisning på NTNU.

- Skolen legger godt til rette, så ja, det er nok utfordringer.

Assisterende rektor på Katta, Reidar Volden, er svært fornøyd med å ha en elev som nå har klart å gå videre i tre krevende konkurranser.

- Det inspirerer andre elever som er interessert i realfag, sier Volden.

Studere på NTNU

Til høsten starter Eikanger på NTNU. At han velger å studere videre på universitetet i hjembyen var ikke et vanskelig valg.

- Trondheim er en bra studentby, og mitt inntrykk av NTNU er til nå vært svært positivt, sier han.

LES HER: Derfor elsker vi Trondheim

Fremtidsplanen til Fridtjof Eikanger er å bli et eller annet med programmering innen spill, eller programvareutvikler.

Fridjof Eikanger på vei opp for å motta pris under Abelkonkurransen for to år siden.
Statsminister Erna Solberg kastet glans over premieutdelingen under Abelkonkurransen for to år siden. Eikanger nummer fire fra høyre.