Trondheim: Da treårsdagen for Syriakrigen ble markert foran Nidarosdomen i 2014 var det få som hadde sett for seg hvilket mareritt denne krigen skulle utvikle seg til å bli to år etter.

Til nå er rundt 300 000 drept i borgerkrigen. Om lag seks millioner syrere er internt fordrevet og fire millioner er på flukt, de fleste i nabolandene til Syria.

- Alt må nå gjøres for at det skal bli en slutt på krigen i Syria. Syrerne tåler ikke mer nå, sier Inger Elisabeth Einan, leder for Redd Barna, Region Midt.

Lerret med håndtrykk

Tirsdag inviterer Redd Barna, FN sambandet, Norsk Folkehjelp, Amnesty, Refugee Welcome to Trondheim og det syriske samfunnet til en solidaritetsmarkering i Redd Barna-huset i Verftsgata.

- Det er plass til cirka 100 personer. Det blir appeller og flere kulturelle innslag. Blant annet skal en gruppe med syriske barn synge om barndom og håp, forteller Inger Elisabeth Einan.

Andre samarbeidspartnere er blant annet TrondheimSolistene og en poet fra Syria, som nå er bosatt i Trondheim.

Et hvit lerret blir sentralt i markeringen.

- Vi håper at alle de fremmøtte vil sette sitt håndavtrykk på lerretet. Hundre håndavtrykk blir slik et symbol på den trøndersk solidariteten med befolkningen i Syria, sier Einan.

Lerretet vil til slutt bli avbildet og bildet delt i sosiale medier som en protest mot krigen.

Bli kvitt dem

Einan er opprørt over hvordan vi i Norge ordlegger oss når det er snakk om flyktningstrømmen til Europa og Norge.

- Vi snakker om hvordan vi skal bli kvitt dem. Har vi glemt vår egen historie? Hvor er empatien? Dette berører meg, sier Einan.

LES HER: Assad mener våpenhvile gir glimt av håp

Hun mener det er altfor lite fokus på situasjonen for befolkningen som er berørt av krig, og hvilken håpløs situasjon de befinner seg i.

- Barn sulter i Syria, og situasjonen for dem som er i flyktningleirer i nabolandene er kritisk. Det er lite mat, det er kaldt og de mangler skikkelig tak over hodet.

Ressurs

Lederen for Redd Barna i Midt-Norge mener det nå må bli mer snakk om flyktningene som en ressurs.

- Mange av dem som kommer fra Syria har høyere utdannelse og kommer fra et samfunn som er likt vårt på mange måter.

Selv mener hun at de som legger ut på en lang flukt må ha ressurser som hun selv tviler på hun er i besittelse av.

- Hadde jeg hatt seks barn, vet jeg om jeg hadde maktet å legge ut på en slik flukt. Vi må forstå at foreldre setter ikke ungene i en gummibåt hvis de ikke må, sier hun.

Redd Barna er representert på blant annet den greske øya Lesvos, Athen og i Libanon.

- Mindreårige asylsøkere på flukt er i en sårbar situasjon. Vi prøver å etablere barnevennlige områder, hvor det til enhver tid er voksne til stede, sier Einan.

Engasjert: - Alt må nå gjøres for at det skal bli en slutt på krigen i Syria. Syrerne tåler ikke mer nå, sier Inger Elisabeth Einan, leder for Redd Barna, Region Midt.