En redningsøvelse med et Sea King-helikopter over Trondheimsfjorden kunne tirsdag kveld ha utartet seg til en virkelig redningsaksjon, opplyser politiet.

- Pilotene ble blendet av en sterk laser under øvelsen, og politiet rykket ut til en ungdomsklubb på Ranheim, sier operasjonsleder Tore Kyllo ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Sterk, grønn laser

Pilotene beholdt kontrollen over helikopteret, og avsluttet øvelsen.

Gjerningsmennene er ifølge Kyllo ennå ikke pågrepet, men politiet er nå på stedet for å finne ut hvem som har brukt laseren.

- Det var en svært sterk, grønn laser, av typen du for eksempel får kjøpt på gata i Tyrkia, sier Kyllo.

- Ekstremt farlig

Han understreker hvor farlig en slik laser kan være. Lasere med en styrke på for eksempel 200 mW kan gjøre alvorlig skade på øyet, og Kyllo vet så langt ikke hvordan det gikk med pilotene.

- Slik laserblending er ekstremt farlig, og kan forårsake alvorlige ulykker. Det er sikkert artig for de som holder på, men de skjønner ikke konsekvensene av det. Man kan bli fullstendig blendet, sier han.

Pilotene ble blendet av laseren klokken 19.30, og rapporterte straks til flytårnet på Værnes. De tok kontakt med politiet klokken 19.42.

Pilotene av Sea King-helikopteret oppe til venstre i bildet ble tirsdag kveld blendet av en sterk, grønn laser. Bildet er tatt under redningsøvelsen da laseren ble brukt. Foto: STEINAR FUGELSØY