Kompisen Kim André Hanssen (18) nikker. Adresseavisen treffer de to utenfor Mercursenteret i Trondheim. De to bekrefter umiddelbart at enkelte unge trondhjemmere kjøper opp illegal gjeld, for så å drive den inn med trusler og vold. Og det er slett ikke bare mørkhudede det dreier seg om.

- Selger du gjelda di, får du kanskje halvparten igjen, opplyser Hanssen.

Forlot Flatåsengjengen

Young og Hanssen er elever ved Tiller videregående skole. De opplever at det stadig ble mer vold og trusler i ungdomsmiljøer i Trondheim. Ofte er dette forbundet med gjenger.

- For snart tre år siden var jeg selv i et gjengmiljø, på Flatåsen. Det var mye bra med gjengen. Jeg følte meg trygg der, fikk støtte når jeg trengte det. Hadde noen i ryggen, forteller Hanssen. Etter hvert bestemte han seg imidlertid for å bryte med miljøet.

- Jeg kom til at det ikke var noen grunn til å være der og bestemte meg for å gå ut. Jeg ville klare meg selv, utdanne meg. Jeg har det veldig bra nå. Står alene, men har venner i hele byen.

Grov vold

Gjelden som den unge torpedovirksomheten sirkler rundt, kan være narkotikagjeld, ifølge de to, eller spillegjeld.

- Jeg bodde i Bodø før. Der var det en tenåring med spillegjeld som havna i rullestol etter møte med torpedoer. Slike tilstander har jeg ikke hørt om her, men jeg har hørt om knekte fingre, sier Young.

Både han og Hanssen spilte mye på automater før, får vi høre. Hanssen smiler litt når han forteller:

- Men etterhvert begynte jeg å tenke. Jeg ble jo blakk av spillingen, og det var egentlig ikke noe poeng med det. Så jeg sluttet.

Nok med feil caps

De to vet at enkelte tjener mange penger på spillegale ungdommer.

- Bæreposene deres er fulle av småpenger. De står ved spilleautomater på City Syd. Låner ut til folk som er hekta på spilling. Får de ikke pengene sine når de vil, kan den som spiller være ille ute.

Men ifølge de to må det imidlertid ikke alltid gjeld til for at det skal bli bråk.

- Det kan være nok at man har feil caps, eller at man kommer forbi noen i en kø. At man har feil klær, sier Young.