Brygger med ny vri En fersk studentoppgave ved arkitektur på NTNU viser hvordan man kan tenke seg nye bygg inne i en bryggerekke. Illustrasjon: EIRIK GYA JACOBSEN og RUNE STANGELAND

Arkitekten håper på en debatt når bryggene i Fjordgata skal gjenoppbygges.- Etter brannen i Nordre gate fikk vi en debatt om hvordan kvartalet skulle bygges opp. Det trenger vi nå også. Bryggerekkene er karakteristisk for Trondheim og det er helt spesielle utfordringer med å bygge nytt i bryggerekka, sier Steffen Wellinger.

Mer enn fasaden

Wellinger er ikke prinsipiell motstander av kopiering av de gamle bryggene, men tror det er lite realistisk. - I så fall må det brukes en del gammel håndverkstradisjon. Det kan bli dyrt og vanskelig i praksis. Gjenoppbygging handler om mer enn fasader. Hva slags kvaliteter er det vi tenker på med bryggene? Jeg vil tro det er elementer som variasjon, at hver brygge er uavhengig, har sin egen inngang, at fasaden har en rytme, at butikkene er små, og at de henvender seg til gata. Dette er sjela til bryggene. Dette er bygninger som ble laget for å være pakkhus. I dag fyller de en helt annen funksjon. Når de skal brukes til bolig og næring er spesielt to store utfordringer som må løses - lav etasjehøyde og manglende dagslys inne i bygget. For å lykkes med det tror jeg man må våge å tenke annerledes, sier Steffen Wellinger.

«Øvingsbrygge»

Tredjeårs arkitektstudenter på NTNU har nettopp laget en øvingsoppgave for nybygg i bryggestil. Wellinger peker på et av prosjektene som eksempel på at man kan tenke annerledes. Studentene Eirik Gya Jacobsen og Rune Stangeland har tegnet inn et 4000 kvadratmeter stort opplevelsessenter på tomta til det tidligere parkeringshuset i Sandgata.- Jeg synes løsningen er spennende. Selv om bygget er stort, har det takform som signaliserer ei bryggerekke. I stedet for en enhetlig fasade mot gaten, er den brutt opp. Du kjenner igjen litt av sjela fra bryggene, sier Steffen Wellinger.