- Slipp kniven, ellers skyter jeg!

- Så skyt meg, da!

Slik skal kommunikasjonen mellom politimannen som avfyrte et varselskudd og mannen som knivstakk to personer på Torvet i Trondheim 14. april i år ha foregått like før varselskuddet ble avfyrt, ifølge nettstedet Politiforum.

Se video av den dramatiske pågripelsen i videovinduet øverst i artikkelen.

- Stor fare for mennesker rundt seg

Politiforum har intervjuet politimannen, som ikke er navngitt. Før politiet kom til stedet, rakk den 25 år gamle gjerningsmannen å knivstikke to tilfeldige personer like utenfor Trondheim Torg. De to som ble knivstukket i henholdsvis halsen og skulderen måtte opereres i etterkant av knivdramaet.

Overfor nettstedet har politimannen forklart at han forsøkte å trekke gjerningsmannens oppmerksomhet mot seg selv da han kom til stedet.

- Jeg oppfatter gjerningsmannen som aktiv, og ser et umiddelbart behov for å få kontroll på ham. Han utgjorde en stor fare for menneskene rundt seg - om de forstod dette selv vet jeg ikke, forteller politibetjenten til nettstedet.

- Forsøk på å skremme

Da politimannen fikk kontakt med gjerningsmannen, begynte han å gjøre små byks mot betjenten. Politimannen har overfor Politiforum forklart at han oppfattet dette som finter og som et forsøk på å skremme ham.

Samtidig skal gjerningsmannen hatt en kniv som han holdt fast i, men gjemte i bukselomma. Dette oppfattet politimannen som et tegn på at gjerningsmannen ville ha ham til å komme nærmere, men ikke for å la seg pågripe.

Ifølge nettstedet pekte gjerningsmannen på sin egen panne etter å ha blitt konfrontert av politimannen.

- Skyt meg rett her!, skal han ha ropt.

Deretter hevet politimannen pistolen mot himmelen, og avfyrte et varselskudd.

Satte pistolen tilbake

Etter at varselskuddet ble avfyrt, kom det flere politifolk til stedet hvor gjerngingsmannen befant seg. 25-åringen fortsatte ifølge politimannen å bevege seg mot ham også etter at varselskuddet var avfyrt. Etter at det kom flere politifolk til stedet, satte han imidlertid pistolen tilbake i hylsteret.

- Situasjonen endret seg så betraktelig at jeg så det som mer hensiktsmessig å bruke hund, i stedet for å ha pistolen i hånden, forteller politibetjenten til Politiforum.

Etter bruk av både batong, pepperspray og hund, fikk politiet kontroll på mannen.

Varetektsfengslet

25-åringen ble i slutten av juni varetektsfengslet for fire nye uker. Retten vurderer at det fortsatt er «nærliggende og konkret fare for gjentagelse», ifølge den siste fengslingskjennelsen.

I fengslingskjennelsen fra 12. mai i år heter det at «Det må kun ha vært tilfeldigheter som medførte at skadene og utfallet ikke ble verre».

Ble varslet før knivstikkingen

I etterkant av hendelsen har Adresseavisen avslørt at politiet mottok en bekymringsmelding om knivmannen 51 minutter før knistikkingen fant sted.

Det var en kamerat av mannen som ringte inn bekymringsmeldingen. Politiet rykket imidlertid aldri ut på bekymringsmeldingen.

På bakgrunn av politiets håndtering av meldingen, har Spesialenheten for politisaker besluttet å etterforske politiet.

adressa.no har forsøkt å få innsyn i nødsamtalen som varslet politiet om 26-åringen, men politimesteren vil ikke utlevere lydloggen. Denne avgjørelsen har avisen senere påklaget til både Kripos og Politidirektoratet, og klagen er fortsatt til behandling.