- Etter jeg hadde kommet inn i kabinen og smurt meg med krem, skulle jeg vaske solsengen. Ved sprayflasken fikk jeg se at det lå en sprøytespiss med blodsøl. Jeg koblet fort at det jeg trodde var sminkesøl på solsengen også var blod. Det var også flere blodflekker på gulvet. Jeg ble kvalm og uvel, forteller kvinnen, som ønsker å være anonym.

Inne på toalettet hos Bluebox solstudio på Heimdal i Trondheim fant kvinnen mer sprøyteutstyr på gulvet. Noen dager senere dro hun tilbake for å se om det fortsatt lå sprøyter der.

- Da lå det sprøyter i søppelbøttene, så dette er nok noe som gjentar seg, mener kvinnen.

Solstudioet beklager

Hun kontaktet servicetelefonen på solariet, som er kjent med problemet og beklaget hendelsen.

- Vi er kjent med at narkomane tar seg inn i solstudio og bruker det. Det er veldig kjedelig, sier innehaver Erling Høvik ved Bluebox solstudio Heimdal.

Han drifter fire solstudioer i Trondheim, og forteller at det ikke er store problemer på de tre andre solstudioene i byen.

- Det er verst på Heimdal. Noen er flinke til å ta med seg sine egne sprøyter, andre er ikke like flinke. Jeg har snakket med noen av de narkomane. De sier det selv at de er oppgitt fordi de ikke har noen plass å gå. Vi savner virkelig tiltak fra offentlig hold, sier Høvik.

Solariet er ubemannet, men Høvik opplyser at de kontrollerer lokalene flere ganger daglig.

- Det er frustrerende for oss som prøver å holde det ryddig, rent og i orden. Sprøyteutstyret blir fjernet så fort vi oppdager det, sier Høvik.

Ønsker sprøyterom

Høvik mener Trondheim har behov for et eget sprøyterom.

- Det ville hjulpet mye om de fikk en plass de har lov til å gå. Brukere og andre sier at de har gode erfaringer med sprøyterom, sier Høvik.

Helse- og overdoseteamet i Trondheim har jevnlig kontakt med rusmiljøet, og mener byen ikke har behov for et eget sprøyterom.

- Miljøet i Trondheim er forholdsvis lite i forhold til størrelsen på byen. Derfor mener vi det ikke er behov for sprøyterom, sier psykiatrisk sykepleier John Petter Jamt.

Han legger til at henslengte sprøyter ikke er et stort problem på offentlige områder ellers i byen.

- Men vi er kjent med at dette forekommer i solarium. Vi oppfordrer alle brukere til å levere tilbake brukt utstyr. Vi har en panteordning, slik at brukerne får nytt utstyr når de leverer inn brukt, sier Jamt.

«Ikke for tilreisende»

Hittil er Oslo den eneste kommunen i Norge som har innført sprøyterom som en permanent ordning.

- I Oslo er det klare regler for bruk av sprøyterommet. Det er blant annet kun for kommunens innbyggere, sier Jamt.

Hvis en tilsvarende ordning ble innført i Trondheim, ville dermed ikke de tilreisende brukerne fått tilbud om å bruke sprøyterommet.

- Vi har en del tilreisende, som kommer spesielt nordfra og fra nærkommuner og -fylker, sier Jamt.

Han opplever at de fleste leverer tilbake utstyret sitt.

Delte ut 140 000 sprøyter

Fra kontorene i Kjøpmannsgata i Trondheim sentrum delte Helse- og overdoseteamet ut om lag 140 000 sprøyter i 2014.

- Vi har en returprosent på mellom 70 og 90 prosent, men vi vet at det enda finnes mye brukt utstyr hjemme hos brukerne, sier Jamt.

Han mener de fleste brukerne i Trondheim er opptatt av at utstyret blir håndtert på en forsvarlig måte.

- De aller fleste respekterer det, og er opptatt av å levere tilbake utstyret sitt. Men Heimdal er plutselig litt langt unna byen. Det kan også være tilreisende der som ikke kjenner til tilbudene så godt, sier Jamt.

Ved sprayflasken, i søpla og på gulvet fant kunden sprøyter og blodsøl. Foto: Privat