Gjennom Strindheimtunnelen i Trondheim er det ventet rundt 20 000 kjøretøy i døgnet.Trafikken har hittil flytt godt, og det har vært minimalt med uønskede hendelser å melde om. En fotgjenger, en syklist og noen biler med stans er det mest dramatiske som er å melde om så langt.

- Med flyten i tunnelen, samt nedgangen i Innherredsveien kan vi si at dette har gått over all forventning. Det sier delprosjektleder Erik Østmo i Statens vegvesen.

Før tunnelen ble ferdig var vi med Østmo på en tur gjennom tunnelen. Se video her.

I videoen til høyre kan du se hvordan Vegtrafikksentralen kan styre tunnelen.

Automatisk stenging

I tillegg til over hundre kamera som oppdager alle mulige slags hendelser i tunnelen, er det også en lang rekke andre sikkerhetstiltak.

- Vi har nødtelefoner og brannslukkingsapparat for hver 125 meter. Dersom man tar ut et brannslukkingsapparat så stenges tunnelen automatisk, sier Østmo.

Da varsles også Vegtrafikksentralen på Rosten. De får umiddelbart opp et bilde av hva som skjer.

- Vi får først en alarm dersom noen åpner døra til brannslukkingsapparatet, deretter en ny alarm når apparatet tas ut, og enda en alarm dersom noen løfter av telefonrøret. Da får de direktekontakt med oss, sier seksjonsleder Lena Sjøvold i Statens vegvesen.

Brannsikre ledninger

Tunnelen har også mobildekning, samt fullt utbygd nødnett for nødetatene. Det er i tillegg slukkevann tilgjengelig i tunnelen, samt nødstyrepanel for brannvesenet. De kan overstyre vifter, lys og lignende i tunnelen.

- I tillegg har vi havarinisjer for hver 500 meter, og det er rømmingsveier med forbindelse mellom tunnelløpene for hver 250 meter. Alt av kabling er støpt inn i betong, og tåler varme, sier Østmo.

Men listen er på langt nær ferdig ennå. Dette er blant de øvrige sikkerhetstiltakene:

  • Det er LED-lys i banketten ved siden av kjørefeltene

  • Havarilys tennes én meter opp på veggen dersom tunnelen blir røyklagt

  • Kabler er trukket i ringstruktur, noe som gjør systemet mindre sårbart for brudd

  • Alle systemer kan overstyres fra tekniske rom

  • Manuell styring av kjørefelt

  • Automatisert stenging ved brann

  • Automatisk registering av ulykker, hendelser og objekter i tunnelen

På toppen av dette er det også et system som fanger opp gass og andre partikler i tunnelen. Disse målingene styrer igjen effekten på viftene i tunnelen.

- Tunnelen har jo blitt omtalt som norges smarteste, sier Østmo.

Nødutganger ved jevne mellomrom sender fotgjengere over i det andre tunnel-løpet. De er tydelig merket med grønn ramme. Foto: Terje Svaan
Delprosjektleder Erik Østmo har full oversikt over sikkerheten i Strindheimtunnelen. Foto: Frank Lervik