Etter halvannet år med et meget ustabilt arbeidsmiljø for ansatte, som har gått utover tilbudet til elevene, velger Trondheim kommune nå å bytte ut rektor ved skolen.

- Sjetne skole vil få ny rektor. Det er bestemt og ny rektor har kommet på plass i dag, sier kommunaldirektør Camilla T. Nereid.

Øystein By Rise blir ny rektor ved Sjetne.

Det er Øystein By Rise som overtar permanent som rektor fra januar 2018. Tidligere rektor er ikke oppsagt fra Tronheim kommune.

- Vi har bestemt oss for å gå ut offentlig med skolenavnet for å rydde opp i spekulasjoner og mistenkeliggjøring om andre skoler. Når det er sagt, er det også utfordringer ved andre skoler i kommunen og det er ingen tvil om at skolen er en tøff arbeidsplass, sier Camilla Trud Nereid.

- Det er uro ved skolen , det er det ikke tvil om. Men ansvaret for en veldrevet skole er firedelt. Skoleeier, skoleledelsen, øvrige ansatte og foresatte har alle et ansvar, sier advokaten til tidlige rektor, Bjørn Eriksen i Skolelederforbundet på vegne av rektor.

LES BAKGRUNN: Full krise ved skole i Trondheim

LES KOMMENTAR: Karakter: Ikke bestått

Skolenavnet gjøres kjent

Adresseavisen har skrevet flere saker om forholdene ved skolen, som har ført til store belastninger på ansatte og elever.

Det var hensynet til de 541 elevene og over tusen foreldre i Sjetnemarka, samt en vanskelig og meget kompleks situasjon for lærere og rektor som gjorde at Adresseavisen til nå har valgt å anonymisere skolen.

Kommunaldirektør Camilla T. Nereid t.h. og rådgiver Gunn Langset Trøan t.v. orienterte i dag om at Sjetne skole vil få ny rektor. Foto: Morten Antonsen

- For oss har hensynet til elever og skolen veid tungt og vi har ikke ønsket å stigmatisere skolen, sier Camilla T. Nereid.

Hun understreker imidlertid at bildet ikke er helt svart.

- Vi vet at mange foreldre har vært fornøyde med skolen og at det er mange lærere som gjør og har gjort en god jobb.

Kommunens skoleledelse tar selvkritikk

Lærere har klaget gjentatt på skolens ledelse og kommunens skoleledelse for manglende inngripen i en situasjon som kan se ut til å ha kommet ut av kontroll. Det ligger sju klagesaker inne hos Fylkesmannen. Adresseavisen kjenner innholdet i en rekke klagesaker fra ansatte som opplever en hverdag preget av maktesløshet, frykt, håpløshet og frustrasjon. I disse påpekes det at skolens og kommunens skoleledelse ikke har hørt dem.

- Vi tar selvkritikk. Vi burde insistert på at kommunens arbeidsmiljøenhet skulle vært inne og jobbet med hele personalet, og vi fulgte ikke opp, sier Nereid.

Adresseavisen er kjent med at det har vært gjennomført en arbeidsmiljøundersøkelse blant skolens ansatte som ingen andre parter enn kommuneledelsen har fått fullt innsyn i.

- Det ble orientert muntlig om hovedfunnene. Ingen andre enn rektor, kommunalsjef, jeg og arbeidsmiljøenheten har til nå hatt tilgang til den skriftlige rapporten. Rapporten burde vært lagt frem offentlig, bekrefter Nereid.

- I tillegg burde vi samarbeidet bedre med Sjetne skoles FAU.

Nereid har tidligere sagt at samarbeidet med de hovedtillitsvalgte i Utdanningsforbundet har vært utmerket, men at hun syntes det var leit at de ikke har fått til det samme lokalt ved skolen.

Problemet er mer enn rektor

- Rektor har blitt utsatt for hardt press og fått skylden for alt som er vanskelig og har gått galt ved denne skolen. Det bildet ønsker vi å nyansere, sier Nereid.

- Sykefraværet ved skolen har vært høyere enn ved andre skoler over tid. I 2012 var sykefraværet på 9 prosent , 10 prosent i 2013, 11 prosent i 2014, 12 prosent i 2015. I 2016 var sykefraværet på 9,5 prosent og tredje kvartal 2017 viser 9 prosent. Høsten 2016 var sykefraværet på sitt meste oppe i 15,5 prosent. Sykefraværet er høyt sammenlignet med andre skoler. Årsakene til sykefraværet er sammensatt. Skolen har bl.a. hatt en krevende klagesak i personalet knyttet til seksuell trakassering, dette har vært svært belastende for både ledelse og personale, sier Nereid.

Fra venstre Eva Elisabeth Belboe, Jannicke Akse, Gunn Langset Trøan og Camilla T. Nereid. Foto: Morten Antonsen

Det er mange som må ta tak og jobbe med det som har blitt et stort problem for skolen.

- Mange, deriblant skolens ansatte, og foreldregruppa må nå gå i seg selv å se på hva de har gjort og sagt. De må tenke igjennom hva de burde ha gjort og hva de gjør videre.

Nereid varsler kursing for ansatte hvor elevsyn blir sentralt. Relasjonsbygging blir en viktig satsing for skolen fremover.

- Det er ikke tvil om at det er hold i flere av sakene hos Fylkesmannen angående enkeltlæreres opptreden, sier Nereid.

Videre vil FAU og trinnkontakter bli kurset av kommunens skoleteam om kulturen for tilbakemeldinger slik at man kan gjenopprette et sunt skole-hjem-samarbeid.

Saken får etterspill

Rektorens advokat, Bjørn Eriksen i Skolelederforbundet, sier at forholdene på skolen var uakseptable allerede da rektor tiltrådte.

- Det er ikke rektor i seg selv som er årsaken. Hvem som er ansvarlig for at det har forblitt uakseptable forhold må utredes nærmere. Det vil kunne ta noe tid, men skal saksbehandles i tråd med forvaltningslovens bestemmelser.

Han kommenterer videre på at rektor ikke ønsket innsyn i arbeidsmiljøundersøkelsen:

- Den arbeidsmiljøundersøkelsen som ble foretatt våren 2017 bygget på anonymitet. Det umuliggjør en kontradiktorisk behandling, og er derfor av liten bevismessig verdi. Etter råd fra meg var derfor rektor imot at denne rapporten ble lagt frem fordi den var metodisk feil. Skolelederforbundet har på prinsipielt grunnlag alltid motsatt seg bruk av anonyme kilder og anonyme medarbeiderundersøkelser. Denne type undersøkelser har heller aldri blitt anvendt av domstolene som bevis på grunnlag av manglende kontradiksjon. På grunn av denne manglende profesjonalitet fra Trondheim kommune ved Arbeidsmiljøenheten var det heller ikke noe grunnlag å arbeide videre med denne enheten. Hvis Trondheim kommune hadde lagt frem et forslag til en undersøkelse som var metodisk forsvarlig ville selvfølgelig rektor tatt imot denne bistanden.