Politikerne vil bruke rotenon til å drepe morten som truer drikkevannskilden i Jonsvannet.

Kommunen har tidligere søkt Miljødirektoratet om tillatelse til å drepe morten i Vikerauntjønna med rotenon. I tillegg til et ja fra direktoratet så må bystyret også slutte seg til dette. I kveld har bystyret fattet et slikt vedtak, og ber rådmannen gjennomføre kjemisk behandling av tjønna med rotenon for å utrydde den svartelistede arten mort. Svaret fra Miljødirektoratet er fortsatt ikke kommet.

Det ble høsten 2013 påvist en tett bestand av mort i tjønna. Vikerauntjønna ligger bare 250 meter fra Jonsvannet og man frykter at fiskeslaget skal spre seg over i drikkevannskilden til Trondheim kommune. Spredningsfaren av mort til Jonsvannet regnes som akutt.

Vanskelig sak

Det var et enstemmig bystyre som gikk inn for rotenonbehandling, men Jan Bojer Vindheim (Miljøpartiet De Grønne) erkjente at dette var en vanskelig sak for partiet.

–For 10 år siden da bystyret nei til en slik behandling i Bymarka i Trondheim, og man kunne lagt til grunn den samme konklusjonen også i denne saken. Vi er ikke overbevist om at faren for spredning til Jonsvannet er så akutt som det rådmannen sier. Men vi har valgt å stole på rådmannen i denne saken, og at det er en riktig vurdering å konkludere med at Vikerauntjønna bør behandles med rotenon, sa Vindheim.

SVs Ottar Michelsen sa seg enig, og mener spredningen av mort i tjønna kommer fra fiske med levende agn etter ørret.

–Vi må være føre var, og risikoen for at mort kan spre seg til Jonsvannet er til stede. Derfor må vi nå gjøre det vi kan for at dette fiskeslaget ikke skal spre seg. Det er ekstremt alvorlig at noen sprer mort i vannene, og derfor må vi slå hardt ned på nye forsøk på en slik spredning, sa Mikkelsen.

800 000 kroner

I vedtaket heter det at Trondheim kommune setter av 800 000 kroner til rotenonbehandling, forutsatt at godkjennelsen kommer fra Miljødirektoratet. Bystyret understreker samtidig at det ikke er ønskelig med en reetablering av fiskebestanden i Vikerauntjønna, og at politikerne ser svært alvorlig på at mort introduseres i nye vann. I fremtiden vil slike spredninger bli anmeldt til politiet.

Les også: Formannskapet sa ja til rotenon

Sa nei i 2003

I 2003 søkte Trondheim kommune Statens forurensningstilsyn (SFT) om rotenonbehandling av syv vann i Bymarka i Trondheim. Den gangen fikk kommunen tillatelse til å bruke rotenon i Theisendammen, Baklidammen, Kobberdammen, Kyvatnet, Lianvatnet, Haukvatnet og Sølvskakktjønna. Det ble også gitt tillatelse til rotenonbehandling i vannpytter, sivområder og vannstrenger i tilknytning til disse vannene.

Bystyret sa den gang nei til slik behandling, og vedtok heller å tappe ned vannene og fjerne morten ved hjelp av garnfiske.

–Det er mye som tyder på at vi gjorde feil i 2003 da vi ikke gikk inn for å rotenonbehandle vannene i Bymarka. Morten på bekjempes i vannene våre, og vi må se næmere på situasjonen også for vannene i Bymarka, sa Morten Kokaas (Frp).