Ingen naturiststrand i år:

Dydige svaberg

For første gang siden 1982 har ikke naturistene en offentlig strand i Trøndelag. Noen har vunnet kampen mot blotterne, andre har tapt retten til å sole seg naken.

Saken oppdateres.

Lufta er som et varmt ullteppe. På svabergene sitter små klynger med folk. Det er sommer, sol og ingen naturister i Djupvika på Lade.

– Jeg synes de kunne ha vært her, mener Miriam Bøttcher og ser utover barnebukta.

Sammen med Kristin Nygård og en flokk unger har hun organisert seg med grill, håndklær og badedyr i barnebukta.

– I hvert fall kunne det vært et eller annet tilbud for naturistene, supplerer Kristin.

Selvmotsigende

I fjor vedtok bystyret i Trondheim å avvikle naturiststranda i Djupvika, og for første gang siden 1982 har ikke naturistene en trådløs, offentlig badestrand i Trondheim. Litt synd, synes flere av soltilbederne i Djupvika.

LES OGSÅ: Strandjakten fortsetter for naturister

– De kunne i det minste ha fått seg en strand. De sjenerte ingen med å være i Djupvika, mener Atle Dagestad.

Ladeboeren nyter sommeren sammen med datteren Anna (8) og svigermor. Til vanlig er han er ivrig bruker av stranda sammen en gjeng badere fra NGU.

– Naturistene var kanskje de flittigste brukerne av Djupvika, for de var her helt fra sola begynte å varme. Jeg synes heller ikke det var et spesielt eksklusivt område de fikk, mener han.

– Kritikerne hevder det har vært blotting i Djupvika – har du sett noe til det?

– Det var kanskje en høy andel menn der, men blir det ikke litt selvmotsigende å drive med blotting på en naturiststrand?

Tom strand

Ikke mange lar seg friste av naturistenes gamle paradis. I Djupvika øst, som inntil i fjor høst var Trondheims eneste fristand,

Der ligger det bare ett par som har vandret hit av gammel vane.

– Veldig negativt at den ble nedlagt. Jeg har vært naturist siden 1974, og bor på Lade. Nå pleier jeg å gå hit for å følge med i utviklinga på stranda. Det er helt tomt her, forteller Harald Lindboe.

LES OGSÅ: PIetistiske Trøndelag?

Den tidligere lederen av Trøndelag Naturistforening stiller engasjert opp i badebuksa.

– Det er synd at vi blir beskyldt for å være blottere. Problemet var at folk trodde det var hysj-hysj og sex med i spillet. Jeg liker bare å bade og sole meg uten å skifte tøy, sier han og mener det heller ikke er et ideelt område for badere.

– Tekstilbadere vil ha det bekvemt. Det vil vi også, og her går det ikke an å ligge godt på grunn av alle de skarpe kantene, steinene og bergene.

Naturisten forteller at han har funnet seg andre steder å være, men mener det er synd at trådløse turister ikke har et sentrumsnært tilbud på varme dager.

Bra for barna

Nede i barnebukta fortsetter leken. Det er haisommer i blå plast blant tekstilbadere.

– Man tilfredsstiller en eller to mennesker som klager, mener Miriam og ser utover svabergene.

– De har ligget her, men jeg har aldri følt at det var ubehagelig. Ungene har godt av å se at det er mulig å være naken. Det hadde ikke gjort noe om de hadde et sted.

LES OGSÅ: Naken bak innhegning

 
 
 
 
 
På forsiden nå