Pietistiske Trøndelag?

Oslobeboerne kan kaste klærne hele fem steder. Trønderske naturister har ikke et eneste sted.

Saken oppdateres.

– Det er horribelt at en så stor by som Trondheim ikke har et tilbud til naturistene, sier Geir Wettland opprørt. Han er talsperson for Sør-Trøndelag naturistforening, og har brukt mange sommerdager i Djupvika, som fram til nå har vært naturiststrand.

Manglende vilje

Dette er den første sommeren det ikke finnes et tilbud til folk som vil bade og sole seg nakne innen Trondheim kommunes grenser. Motstanderne mot naturistene har vunnet.

– Det er manglende politisk vilje. Vi hadde opp mot 100 naturister i alle aldre på stranda i løpet av en helg. Men politikerne tror de taper velgere på å støtte oss, og hvis de skal ta alle hensyn, blir det vanskelig å få en ny fristrand, sier Wettland.

Vi sitter i Djupvika øst. Kvasse svaberg skjærer inn i huden. Det var ikke indrefileten som ble gitt til naturistene.

– Hvis folk hadde kunnet akseptere at der er nakenfolkene, hadde det vært greit, mener Wettland.

Sentrumsnær leting

Sør-Trøndelag naturistforening har om lag 100 medlemmer, og jobber nå for å finne en ny strand i samarbeid med kommunen. Nesen er vendt vestover. Brænnebukta i Trolla har vært nevnt flere ganger i diskusjonen.

– Brænnebukta ligger for seg selv. Der er det ingen naboer, men det er mange store steiner og dermed kan ikke de minste barna leke seg i vannet.

Wettland mener langt flere enn medlemmene ønsker å ha tilgang på en fristrand.

– Tidligere hadde vi innendørsbading i bassenget på Heimdal samfunnshus én gang i uka gjennom vinteren. Dette var et populært samlingspunkt. Når det falt bort, ble aktiviteten i foreningen mye mindre. Men mange ønsker å ha mulighet til å sole seg og bade uten badetøy.

Det glitrer i blått. Trondheimsfjorden ligger blank og fristende. Gradestokken er midt på 20-tallet og humlene surrer.

– De sier at de ikke vil båndlegge et område for en interessegruppe, men hva er en fotballbane eller et golfanlegg? Det er så urasjonelt, utbryter Wettland.

Nakenhet, ikke sex

Han tror det alltid vil være noen mennesker som klager og føler seg støtt, men at det store flertallet ikke har sterke meninger mot fristrand.

– Det er jo ingen som tvinger andre til å kaste klærne og man trenger jo heller ikke gå forbi dersom man føler seg støtt av å se nakne kropper, poengterer han.

Selv har han vært naturist siden han og kjæresten var på ferie på Isefjær i Kristiansand.

– Naturistforeningen ønsker å naturliggjøre nakenhet. Nakenhet dreier seg først og fremst om å ikke ha klær på kroppen. Vi vil ha bort koblingen mellom nakenhet og sex. Det er først når nakenhet blir tabu og suspekt at det blir grobunn for det tvilsomme. Da blir det et marked for eksempel for porno, sier Geir Wettland og framholder:

– Om du kommer på en naturiststrand skal du ikke sette deg til for å leke med tissen din. Det samme gjelder som på en vanlig strand.

I blanke messingen

Vi sitter på det varme berget og snakker. Det er tidlig formiddag og de populære strendene på Lade ligger foreløpig nakne, uten badegjester. En og annen jogger farer forbi på Ladestien. Blikket til Wettland søker utover fjorden. Han bestemmer seg for å teste badetemperaturen. Uten badetøy.

– Det er godt å slippe det våte badetøyet, sier han når han kommer opp fra fjorden. Dryppende våt. Han setter seg på berget igjen for å la solstrålene dampe saltvannet av kroppen.

 
På forsiden nå