Siden 2005 har overlege og hjertespesialist Paul Vanberg sett på hjertene til vel 60 norske kroppsbyggere. Felles for dem alle er at de har brukt idrettsdop i årevis. Resultatene viser at de kunstige hormonene kan få katastrofale følger for kroppens aller viktigste muskel: hjertet.

SE OGSÅ: Vi ble med på «Øysteins» lengste dopingkur

-  Hjertet er en muskel, akkurat som biceps. Når biceps vokser som følge av steroider, er det ikke rart at hjertemuskelen også gjør det. I motsetning til biceps blir ikke hjertet bedre av å bli større, tvert imot, sier Vangberg.

Fortrenger muskelfibrene

En følge av dopingbruk kan være at bindevevet i hjertet vokser. Det fortrenger nærmest muskelfibrene og fører til at muskelen blir stivere. Dermed er ikke hjertet i stand til å pumpe blod så godt som det skal. Konsekvensene er påvist i dyreforsøk og også funnet i obduksjoner av døde kroppsbyggere. Vanberg har sett det samme i sine undersøkelser.

- Veldig mange har fortykket hjertemuskelvegg. Det gjelder ikke alle, men et stort nok antall til å si at det er en følge. Det er en klar forskjell fra normale hjerter, sier Vanberg om kroppsbyggerne han har undersøkt.

Helseministeren: - Doping er et tragisk fenomen

Uavhengig av dette øker også risikoen for kransåresykdom i hjertet: Trangere årer i muskelens arterier. Det kan være en direkte foranledning til hjerteinfarkt.

Tydeligere skader

Forandringene i hjertene blir også tydeligere med mer moderne ultralydteknikk som er tilgjengelig i dag. Ifølge Vanberg øker risikoen for skadelige effekter med høyere steroiddoser og dopingbruk over lang tid.

Dopingmiljøene er i stor grad lukket. I lørdagens utgave av Ukeadressa forteller «Øystein» om sin egen kur. Ifølge ham, er steroider tabu og vanskelig å snakke åpent om i samfunnet. Paul Vanberg fikk hjelp til å komme i kontakt med de første dopingmisbrukerne. Deretter gikk det lettere da mennene begynte å fortelle i miljøet om legen som gjør gratis hjerteundersøkelser. Inngangsbilletten er at kroppsbyggerene har brukt doping i mer enn fem år.

At ikke brukerne snakker åpent om doping, bidrar til at det er vanskelig å få en oversikt over konsekvensene. Samtidig er eksakt kunnskap om risikoen man utsetter seg for umulig å fremskaffe fordi det foregår i det skjulte. Vanlige vitenskapelige metoder kan heller ikke brukes på grunn av etiske problemstillinger. I tillegg tar mange av dopingbrukerne andre stimulerende og vanedannende medikamenter som tilslører følgene. Midler som i seg selv medfører risiko for hjertet og andre organer.

-Det er ikke mulig å vite hvor stor risiko for død steroidmisbruk gir. Det kan være mye som ikke rapporteres fordi man ved plutselige og uventede dødsfall ikke nødvendigvis mistenkte at avdøde brukte doping, sier Vanberg.

I en oversiktsartikkel har Vanberg selv gått gjennom vel 200 vitenskapelige artikler om følgene testosteronbruk har på hjertet.  Der er en stor del av resultatene sammenfallende med legens egen forskning.

Dette er et tverrsnitt av et hjerte etter obduksjon. Bildet viser en tydelig veggfortykkelse i venstre hovedkammer som er den type skade man kan få ved langvarig bruk av doping.