- Sju sivile drept da norske soldater ble såret

Norske soldater deltok i kampene da minst sju sivile angivelig ble drept i nordvest-Afghanistan i onsdag. To norske soldater ble såret.

Saken oppdateres.

Det var da amerikanske fly bombet et område i Ghowrmach-distriktet i Badghis-provinsen nordvest i Afghanistan sent onsdag, at minst sju sivile mistet livet, opplyser afghanske tjenestemenn til nyhetsbyrået Reuters.

Ble anmodet om støtte

Luftangrepet ble iverksatt etter at opprørsstyrker gikk til angrep mot en kolonne med afghanske og amerikanske soldater. Etter anmodning om støtte rykket også en norsk styrke på om lag 20 soldater ut til operasjonsområdet.

- Jeg kan bekrefte at det er snakk om samme operasjon, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Eide ved Fellesoperativt hovedkvarter (FOHK) til adressa.no.

Han avviser imidlertid at norske styrker direkte har forårsaket tap av sivile liv.

- Vi har ingen rapporter som tilsier at våre styrker har forårsaket at uskyldige sivile har blitt drept, verken denne gangen eller tidligere, sier han.

- Hvilket medansvar har norske styrker for sivile tap når vi deltar i kamper hvor sivile dør?

- Vi må ta et kollektivt ansvar for de operasjonene ISAF gjennomfører. I tillegg har vi selvfølgelig også et spesifikt ansvar for de oppdragene våre egne styrker løser. For lokalbefolkningen er vi alle uansett en del av ISAF, og da spiller det liten rolle hvilke nasjoner som blir beskyldt for å begå feil, sier Eide.

«Sivil» vanskelig merkelapp

Tallet på omkomne etter gårsdagens kamper er foreløpig uklart. En lokal tjenestemann hevder overfor Reuters at minst sju sivile og 15 opprørere ble drept i operasjonen. Andre kilder antyder at så mange som 30 sivile kan ha blitt drept.

- Vi registrerer at det er omtalt i media som om uskyldige sivile er drept, men på det nåværende tidspunkt er det vanskelig å bekrefte eller avkrefte dette, sier Eide.

Han presiserer at merkelappen «sivile» brukes i flere tifeller enn om uskyldige sivile.

- I og med at opprørsstyrkene ikke er uniformerte, vil de også alltid være sivile, sier Eide, som mener dette bidrar til å vanskeliggjøre muligheten for å danne seg et korrekt bilde av hva som har skjedd.

Forsvaret arbeider nå skaffe seg oversikt over situasjonen. Foreløpig ønsker Eide imidlertid ikke å dra forhastede slutninger.

- Jeg vil være forsiktig med å konkludere med at noe kritikkverdig har skjedd i denne sammenheng, fordi det ikke er uvanlig av feilaktige rapporter om sivile tap blir plantet av opprørere som ønsker å svekke afghanske myndigheter og ISAF, sier Eide.

- Ikke alvorlig for sårede soldater

De to norske soldatene som ble såret i kampene i går, er forflyttet fra sanitetsavdelingen i Maimana til det tyske feltsykehuset i Mazar e-Sharif. Torsdag kveld ble situasjonen for soldatene, som begge er i 20-årene, beskrevet som stabil.

- Den ene er lettere skadet, mens skadene til den andre karakteriseres som moderate. De får kyndig medisinsk behandling, og har det etter forholdene bra, sier Eide.

Skutt i beina

Soldatene er en del av den norskledede stabiliseringsstyrken PRT Maimana, som etter anmodning om støtte ble sendt ut for å bistå afghanske styrker. På vei inn i operasjonsområdet i Ghowrmach-distriktet ble de beskutt av opprørsstyrker.

Begge de to soldatene pådro seg skudd- og splintskader i beina, men skal ha vært i så god form at de i går kveld kunne ringe sine pårørende hjemme i Norge. Hvorvidt de vil bli sendt til Norge for videre medisinsk behandling er ikke avklart.

- Det vil bli vurdert, og kommer an på om de vil være i stand til å fullføre oppdraget sitt, sier kommunikasjonsrådgiveren.

På forsiden nå