Hele 300 personer møtte opp på torget i Östersund lørdag for å vise sin støtte til de pårørende og ofrene etter terroraksjonen i Oslo og på Utøya.

- Vi er overrasket over at så mange møtte opp på så kort varsel. Arrangementet ble annonsert på Facebook i natt. Men vi føler med dere. Mange svensker har lagt til et norsk flagg på profilbildet sitt på Facebook, sier Linnea Swedenmark, vikarierende distriktsombudsman i SSU i Jämtlands län.

SSU er AUFs søsterorganisasjon i Sverige, og sto for arrangementet. Over hele Sverige har det vært gjennomført lignende minnesstunder.

- Sverige i landesorg

Swedenmark kjente selv flere av personene som deltok på sommerleieren på Utøya. I hele går kveld satt hun og ringte til dem for å forsikre seg om at det har gått bra.

- Heldigvis var alle jeg kjente i god behold. Men jeg tenker på alle de som ikke klarte seg, og deres pårørende. Det kjennes så veldig nært og det er anskelig å ta inn over seg. Det er så tragisk at det er vanskelig å forstå, sier hun.

- Sverige er også i landesorg, legger hun til.

Stolt av ungdommene

Swedenmark sier at minnemarkeringen var viktig for å bearbeide inntrykkene. Hun mener at kan det skje i Norge, kan det også skje i Sverige.

- Man kjenner seg så maktesløs, man kan ikke bare sitte og se på nyhetene. Man må møtes, snakke om det og bearbeide det, sier hun.

Hun er imidlertid stolt over hvordan man har taklet situasjonen.

- Jeg er veldig stolt over at man ikke lar seg skremme til stillhet. De kjemper videre, og det er jeg glad for, sier Swedenmark.

Linnea Swedenmark, vikarierende distriktsombudsman i SSU i Jämtlands län, var blant organisatorene bak minnesmarkeringen i Östersund lørdag. Foto: Henrik Flygare / privat