Alexander Buchmann fra Trondheim:

– Går ut ifra at jeg personlig kjenner noen av de drepte

Tidligere landansvarlig for Afghanistan er lei seg og forbannet etter angrepet på Leger Uten Grensers sykehus.

Leger Uten Grenser-personell i en av de intakte delene av sykehuset etter nattens bombing.   Foto: LEGER UTEN GRENSER

Saken oppdateres.

Alexander Buchmann fra Trondheim var landsansvarlig for Leger Uten Grensers innsats i Afghanistan mellom juni og september i fjor. Han har vært i det rammede sykehuset i Kunduz ved flere anledninger.

- Først og fremst så er det bare trist og ikke minst helt uforståelig og veldig frustrerende. Vi fordømmer angrepet på det sterkeste. Et sykehus skal være en trygg plass for alle som har behov for behandling. Det strider mot alle konvensjoner å bombe et sykehus, sier Buchmann.

Les også: Harde gatekamper i Kunduz i Nord-Afghanistan

- Lei seg og forbannet

Han følger nå situasjonen tett og snakker med kolleger om det som er skjedd. Ennå er det ikke klart hvor mange som er døde eller hvem som står bak angrepet. De siste meldingene går på at ni helsearbeidere er døde. 37 personer er såret, og flere er savnet.

- Man er et sted mellom veldig lei seg over at man har mistet gode kolleger og ekstremt forbannet på at dette faktisk har skjedd. Først og fremst tenker jeg på dem som har mistet en del av familien sin, sier Buchmann.

- Jeg går ut ifra at jeg personlig kjenner noen av de drepte, sier Buchmann.

Nato opplyser at det «kan være» et amerikansk luftangrep som traff sykehuset.

- Uavhengig av hvem som står bak dette angrepet, er det helt uakseptabelt og helt meningsløst. Dette får store konsekvenser for sivilbefolkningen i området. Det er det eneste spesialiserte traumesykehuset i området, og det holder et eksepsjonelt nivå. Det er en grunn til av vi har det nettopp i dette området, sier Buchmann.

Les også: Taliban sier de kontrollerer myndighetskontor i Kunduz

Imponert over kolleger

Han er imponert over hvordan hans kolleger i Kunduz fortsetter arbeidet:

- Det er fortsatt aktivitet på sykehuset, folk fortsetter ufortrødent. De som ikke ble fysisk berørt av bombeangrepet, pleier sine kolleger og andre. Det sier litt om hva slags type mennesker dette er. Det står det respekt av, sier Buchmann.

Tallet på døde og sårede etter nattens bombing stiger:

– Vi har ennå ikke noe endelig tall på døde og sårede, men vårt medisinske team gir førstehjelp og behandling til sårede pasienter og MSF-personell og håndterer de døde, sier Leger Uten Grensers (MSF) programsjef Bart Janssens til NTB.

– Vi ber umiddelbart om å få klarhet i nøyaktig hva som skjedde, og hvordan denne grusomme hendelsen kunne skje i Kunduz, sier MSF på sin internasjonale Twitter-konto lørdag formiddag.

Organisasjonen opplyser bombingen fortsatte i minst en halvtime etter at afghanske og amerikanske militærtjenestemenn i Kabul og Washington ble informert om hvor nærme angrepene var sykehuset.

- Brudd på folkeretten

Luftangrepet er et klart brudd på folkeretten, fastslår Norges Røde Kors.

– Syke og sårede har krav på beskyttelse. Det er derfor helt uakseptabelt hvis sykehuset til Leger Uten Grenser er truffet av amerikanske luftangrep, sier Mads Harlem, leder for politikk og folkerett i Norges Røde Kors til NTB.

Røde Kors fordømmer luftangrepet og kondolerer overfor ofre og pårørende som ble rammet.

– I henhold til Genèvekonvensjonene har sykehus krav på beskyttelse. Partene skal gjøre det som er mulig for å forsikre seg om at det er et militært mål. Ved tvil om det kan være et sivilt mål, skal angrepet innstilles, sier Harlem i en pressemelding fra Norges Røde Kors lørdag formiddag.

- Meningsløst: - Man er et sted mellom veldig lei seg over at man har mistet gode kolleger og ekstremt forbannet på at dette faktisk har skjedd. Først og fremst tenker jeg på dem som ar mistet en del av familien sin, sier Buchmann. 
    
      (Foto: lena knutli)

- Meningsløst: - Man er et sted mellom veldig lei seg over at man har mistet gode kolleger og ekstremt forbannet på at dette faktisk har skjedd. Først og fremst tenker jeg på dem som ar mistet en del av familien sin, sier Buchmann.  Foto: lena knutli

Fremdeles i jobb: Kirurgene arbeider lørdag formiddag på sykehuset, etter nattens bombeangrep. 
    
      (Foto: Leger uten grenser)

Fremdeles i jobb: Kirurgene arbeider lørdag formiddag på sykehuset, etter nattens bombeangrep.  Foto: Leger uten grenser

Sykehuset: Afghanske vakter står lørdag morgen ved porten til MSFs sykehus i Kunduz i Afghanistan etter nattens angrep. 
    
      (Foto: Reuters / NTB scanpix )

Sykehuset: Afghanske vakter står lørdag morgen ved porten til MSFs sykehus i Kunduz i Afghanistan etter nattens angrep.  Foto: Reuters / NTB scanpix

På forsiden nå