Minst 19 drept i sykehusangrep i Afghanistan

Minst 19 helsearbeidere mistet livet i angrepet mot Leger Uten Grensers sykehus i Kunduz i Afghanistan.

Afghanske vakter står lørdag morgen ved porten til MSFs sykehus i Kunduz i Afghanistan etter nattens angrep der tre sykehusansatte er drept og 30 savnet.   Foto: Reuters / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Tallet på døde og sårede stiger etter nattens bombing, opplyser organisasjonen. 19 personer er drept, mange av dem ansatte i Leger uten Grenser (MSF). Mange ansatte og pasienter er fortsatt ikke gjort rede for.

– Vi har ennå ikke noe endelig tall på døde og sårede, men vårt medisinske team gir førstehjelp og behandling til sårede pasienter og MSF-personell og håndterer de døde, sier MSFs programsjef Bart Janssens i en pressemelding.

Det var 105 pasienter og deres pårørende, samt over 80 ansatte, de aller fleste av dem afghanere, på sykehuset da det ble angrepet. Noen av de mest kritisk sårede blir overført til et sykehus i Puli Khumri, som er en to timers kjøretur unna.

LES OGSÅ: - Går ut ifra at jeg personlig kjenner noen av de drepte

Grusomme scener

Organisasjonen opplyser at sykehuset ble truffet av flere angrep, og at det fortsatte i minst en halvtime etter at afghanske og amerikanske militærtjenestemenn i Kabul og Washington ble informert om bombingen. MSF ringte desperat til NATO og Washington da bombene falt over sykehuset, sier en ansatt til Reuters.

MSF har publisert bilder som viser bygningen som står i flammer, og av medisinsk personell som er sjokkert og forvirret over det som skjer.

– Jeg var sjokkert, emosjonell og i tårer da jeg kom til sykehuset, sier Qiamudeen, en 31 år gammel forretningsdrivende som mistet sin nabo i angrepet. Qiamudeen forteller til AFP at sykehuset var svart og fylt av lukten av brent kjøtt, og at lik på stedet var forkullet til det ugjenkjennelige.

LES OGSÅ: – Viktig å hindre at sivile liv går tapt i krig

Hadde koordinater

Sykehusets nøyaktige GPS-koordinater er blitt sendt til afghanske og amerikanske styrker gjentatte ganger i månedene før angrepet natt til lørdag – sist gang 29. september – ifølge MSF.

Ifølge Taliban var det ingen av deres soldater som fikk behandling på sykehuset.

Det afghanske forsvarsdepartementet sier ifølge AFP at en gruppe «terrorister bevæpnet med lette og tunge våpen» brukte sykehuset til å angripe afghanske styrker og sivile. Sykehuset var på frontlinjen fredag, sier Khodaidad, en nabo til sykehuset, som hevder Taliban-krigere gjemte seg bak sykehusets vegger og skjøt mot regjeringsstyrker.

– Jeg kunne høre lyden av kraftig skyting, eksplosjoner og fly gjennom natten, sier han.

«Utilsiktet skade»

Taliban tok kontroll over Kunduz mandag og beholdt kontrollen i tre dager, før de ble presset tilbake av afghanske sikkerhetsstyrker. Det har siden vært harde kamper i Kunduz, og Taliban kontrollerte fredag fortsatt deler av byen.

Amerikanske styrker gjennomførte et luftangrep i Kunduz klokka 2.15 lokal tid mot «individer som truet styrkene», ifølge NATOs talsmann.

– Angrepet kan ha ført til utilsiktet skade på et sykehus i nærheten, sa oberst Brian Tribus i den amerikanske styrken til Reuters lørdag morgen.

– Må beklage

Hvis det er amerikanske styrker som står bak bombingen, må de raskt gå ut med det de vet, slik at de unngår å tape informasjonskrigen med Taliban, mener PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken.

– Amerikanerne må så fort som overhodet mulig komme med bekreftelse og beklagelse, forutsatt at det er de som står bak, sier Harpviken til NTB.

Afghanistan-kjenneren understreker at ærlighet og åpenhet er viktig i kommunikasjonen, spesielt etter hva NATO og USA har lært av tidligere håndtering av såkalt «utilsiktet skade», hvor sivile rammes av internasjonale styrker.

På forsiden nå