Bekymret for Tyrkias fremtid

Det var fullt hus på Heimdal da det tyrkiske parlamentsmedlem Hasip Kaplan fra det kurdervennlige partiet HDP var på stemmefiske nylig.

Fullt hus: Interessen for å møte parlamentsmedlemmet fra HDS var stor. Fredag settes det opp buss for de som ønsker å dra til Oslo for å forhåndsstemme.  Foto: OLE MARTIN WOLD

Saken oppdateres.

Heimdal: Misjonssambandets lokaler på Heimdal fungerte mandag som valgkamplokale for HDP, Folkets Demokratiske Parti, som er Tyrkias største kurdiskvennlige parti.

Krig mot kurderne

Interessen for å høre hva parlamentsmedlemmet Hasip Kaplan hadde å fortelle om situasjonen i hjemlandet var stor blant tyrkere og kurdere i Trondheim.

Før møtet ble det snakket mye rundt bordene om terrorhandlingen i Ankara for litt over en uke siden, hvor over 100 ble drept og 245 skadet.

Stemningen var også preget av usikkerheten mange føler på rundt i hvilken politisk retning Tyrkia beveger seg i. Ord som diktatur, borgerkrig og manglende ytringsfrihet ble nevnt av flere. At det nå er åpent krig mellom Tyrkia og kurdere i Nord–Tyrkia har forverret situasjonen dramatisk for kurdere i hjemlandet.

LES OGSÅ: Frykter for familien etter terrorangrepet i Ankara

Hedret martyrer

Hasip Kaplan innledet møtet med å holde ett minutts stillhet, for å hedre ofrene etter terrorhandlingen i Ankara. som han omtalte som martyrer.

1. november er det nytt parlamentsvalg i Tyrkia. Å mobilisere velgere er viktig for HDP før valget. De er avhengig av å nå sperregrensen på 10 prosent, for å kunne bli representert i parlamentet. Ti prosent av velgerne vil bety 82 representanter i parlamentet.

Selv tror ikke Hasip Kaplan dette blir et problem. Partiet gjorde et brakvalg i valget på nasjonalforsamling i Tyrkia i juni. De saboterte i praksis regjeringspartiet AKPs mangeårige flertall, og det ble da skrevet ut nyvalg.

- HDP prøver å forene mange ulike folkegrupper, religioner og arbeidere. Et forent Tyrkia er det vi trenger nå. HDP er ikke kun et parti kun for kurderne, sa Kaplan i et intervju med Adresseavisen før møtet.

Problemet er, ifølge Hasip Kaplan, at siden HDP er et kurdiskvennlige partiet, er det lett for motparten å omtale dem som terrorister, med tilknytning til Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK). PKK blir av Tyrkia, USA og EU klassifisert som en terrororganisasjon.

Ikke terrorister

Frykten er at motparten skal overbevise velgerne om at det er et likhetstegn mellom HDP, PKK og terror. Da vil de tape oppslutning.

- Det er ikke vi som er terrorister, men de tyrkiske myndighetene. De dekker over økonomisk nedgangstider ved å starte en ny krig, sa Hasip Kaplan.

På spørsmål om HDP samarbeider med PKK, gjentar Hasip Kaplan at de ikke kun er et parti for kurdere, men har som mål å fungere som en paraply over flere ulike grupperinger.

- HDP er også et parti for kvinner, for ungdommer og vi ønsker å være et grønt parti.

Merkel og EU

En stadig økende flyktningstrøm, er også et problem for Tyrkia, hvor det nå befinner seg over to millioner syriske flyktninger. Landet er dessuten et viktig transittland for dem som ønsker å reise videre til Europa.

På spørsmål om hva han mener om forsøket på å få til en avtale mellom EU og Tyrkia om en håndteringen av flyktningkrisen, svarer HDP-politikeren at dette ikke er rett tidspunkt for en slik avtale rett før valget.

- Et problem er at myndighetene omtaler flyktningene som gjester. De får ingen hjelp, og blir derfor boende på gata, sier Hasip Kaplan, som mener midlene fra EU ikke kommer flyktningene til gode.

Setter opp busser

For kurdiske Bekes Berwari var det å få politikeren Hasip Kaplan til Trondheim en stor motivasjon før valget den 1. november.

- Det settes opp busser fra Trondheim til Oslo fredag 23. oktober klokken 11, opplyste arrangør Metin Aydilek, som håper så mange som mulig fra Trøndelag vil dra for å forhåndsstemme, og helst på HDP.

Tyrkia og kurderne
 • Det er rundt 14 millioner kurdere i Tyrkia. Det bor også kurdere i de tilstøtende delene av Irak, Iran, Armenia og Syria.
 • Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) grep til våpen mot tyrkiske myndigheter i 1984. Siden er over 45.000 mennesker drept i konflikten.
 • Det uttalte målet var først en uavhengig kurdisk stat, men er i dag økt selvstyre i de kurdiske områdene sørøst i Tyrkia.
 • HDP, Folkets Demokratiske Parti, er Tyrkias største kurdiskvennlige parti. Ledes av én kvinne og én mann: Figen Yuksekdag og Selahattin Demirtas.
 • PKK-geriljaen opererer nå fra baser i den selvstyrte kurdiske regionen i Nord-Irak. Den tyrkiske regjeringen er bekymret for at PKK er i ferd med å etablere seg nord i Syria.
 • PKK er av Tyrkia, USA og EU klassifisert som en terrororganisasjon.
 • (©NTB)
Parlamentsmedlem Hasip Kaplan. 
    
      (Foto: OLE MARTIN WOLD)

Parlamentsmedlem Hasip Kaplan.  Foto: OLE MARTIN WOLD

Parlamentsmedlem Hasip Kaplan. 
    
      (Foto: OLE MARTIN WOLD)

Parlamentsmedlem Hasip Kaplan.  Foto: OLE MARTIN WOLD

Parlamentsmedlem Hasip Kaplan. 
    
      (Foto: OLE MARTIN WOLD)

Parlamentsmedlem Hasip Kaplan.  Foto: OLE MARTIN WOLD

Parlamentsmedlem Hasip Kaplan. 
    
      (Foto: OLE MARTIN WOLD)

Parlamentsmedlem Hasip Kaplan.  Foto: OLE MARTIN WOLD

På forsiden nå