I april ble NTNU og St. Olavs Hospital sitt samarbeidssykehus i Dhulikhel, cirka en time øst for Katmandu, hardt rammet av det kraftige jordskjelvet.

På tirsdag skal lege Øystein Nygaard ved St. Olav reise dit for å hjelpe til på sykehuset som dekker en befolkning på cirka 1,9 millioner mennesker.

Bygger nytt sykehus

Når Nygaard ankommer Katmandu skal han først delta på landets første kongress innen rygg- og nakkekirurgi. Deretter går turen videre til Dhulikhel-sykehuset, som har samarbeidet med NTNU og St. Olav siden 2008.

Der skal Trondheims-legen blant annet være med på operasjoner, drive undervisning og se på sykehusets planer for bygging av et nytt sykehus.

- Vi skal besøke et område hvor det skal bygges opp et nytt sykehus, om lag seks timer å kjøre nordøst fra Katmandu, forteller Nygaard.

Sykehuset skal bygges i et område som ble hardt rammet av jordskjelvet. Det blir nummer 19 i rekken av små sykehus som er tilknyttet Dhulikhel-sykehuset.

Les også: 200 000 kroner til Nepal

- Nyttig organisering

I Nepal bor om lag 80 prosent av befolkningen på avsidesliggende steder. Nygaard forteller at det vanskeliggjør transport til og fra sykehusene.

- Det er spesielt vanskelig med transport under monsunen midt på sommeren, da medfører regn og ras problemer, sier han.

Dhulikhel-sykehuset har derfor valgt å bygge mange små sykehus rundt om i fjellområdene for å nå pasientene.

- Dette anser vi som en god og nyttig organisering. På sykehusene kan det drives medisin på et relativt lavt nivå, men som gir veldig mye igjen for pengene. Blant annet behandles pasienter med ernæringsproblemer, infeksjoner og barnesykdommer, sier Nygaard.

Les mer på PLUSS: 5,5 tonn medisiner skal plasseres i kabinen og sendes til vennskapssykehus

Mangler drivstoff

Det er ikke bare jordskjelv som truer driften av Dhulikhel-sykehuset. Den siste tiden har det også vært mangel på bensin og diesel, som er en nødvendighet for transport av pasienter og generering av strøm ved strømbrudd.

- Strømtilførselen er veldig sårbar og varierende. Katmandu er en by hvor strømmen går nesten hver eneste kveld. Det blir spennende å komme dit og se hvordan det fungerer nå, sier Nygaard.

Tirsdag reiser han til Katmandu sammen med en kollega fra Tromsø. Noen dager senere kommer også en delegasjon fra Medisinsk fakultet ved NTNU.

Nygaard forteller at de velger solide hoteller å overnatte på i tilfelle det kommer nye jordskjelv.

- Vi prøver å bo på hoteller som er bygget ordentlig. Det er varierende kvalitet, særlig i den gamle delen av Katmandu, sier han.

Les også: Over 7000 døde i Nepal

Styrket samarbeid

I mai sendte NTNU og St. Olavs 5,5 tonn medisiner ned til Dhulikhel-sykehuset. Siden da har Nygaard med flere kolleger og nepalvenner i Trondheim, Oslo og Tromsø etablert organisasjonen Nepalimed Norway, som ble formelt stiftet på fredag.

- Nå er det klarere definert at dette er mer enn et faglig samarbeid, sier Nygaard.

Samarbeidet startet i 2008 med mål om utdanne helsepersonell, og å drive undervisning og forskning. Blant annet har et titalls spesialister ved St. Olavs reist til Dhulikhel flere ganger for å lære bort sine ferdigheter til de cirka 50 legene.

- Nå er vi i gang med mer finansiell støtte. På kort sikt vil vi bidra med utstyr som åpenbart trengs i forlengelsen av et slikt faglig samarbeid. På lang sikt ønsker vi også å bidra mer til gjenoppbygging av de små sykehusene i fjellet, forteller Nygaard.