Gjerningsmann identifisert – fra småkriminell til kaldblodig terrorist

En av gjerningsmennene i Paris fredag er identifisert som 29 år gamle Omar Ismail Mostefai, en småkriminell som endte livet som kaldblodig terrorist.

Én av gjerningsmennene bak Paris-bombingen er nå identifisert.   Foto: NTB Scanpix

Saken oppdateres.

Mostefai ble identifisert ved hjelp av en avrevet fingertupp som ble funnet i det raserte konsertlokalet Bataclan. 29-åringen var en av tre angripere som sprengte seg selv etter å ha drept 89 personer på åstedet for det blodigste av fredagens angrep.

LES ALT OM PARIS-TERROREN

Han ble født 21. november 1985 i Paris-forstaden Courcouronnes. Inntil en drøy uke før han skulle fylle 30, viste rullebladet hans åtte dommer for småkriminalitet i årene 2004 til 2010. Ingen av forholdene endte med fengselsstraff. Statsadvokat François Molins sier Mostefai i 2010 ble oppfattet som et prioritert mål med tanke på radikalisering, men at mannen «aldri hadde vært implisert i noen etterforskning eller knyttet til terror». Ifølge kilder i politiet undersøkes det nå om Mostefai reiste til Syria i fjor.

Følg siste utvikling i vårt livestudio

Lørdag kveld ble faren og broren hans tatt inn i politiets varetekt etter å ha meldt seg. Boligene deres blir undersøkt av politiet.

- Dette er galskap. Jeg var i Paris i går og jeg så hvordan dette skjedde, sa broren til nyhetsbyrået AFP med skjelvende stemme før han ble ført bort av politiet. Han er en av fire brødre i en søskenflokk på seks. Han sier han brøt kontakten med Mostefai for flere år siden. Han visste at broren hadde vært innblandet i småkriminalitet, men hadde aldri forestilt seg at broren kunne bli radikalisert.

LES OGSÅ: Adresseavisen i Paris: - Folk er ikke redde

Han fortalte at Mostefai dro til Algerie med familien sin og «den lille jenta hans».

– Det er stund siden jeg hørte noe nytt. Jeg ringte moren min, og hun lot ikke til å vite noe, sa broren lørdag.

LES OGSÅ: «Alle ligger på bakken, paralyserte av redsel, kropper mot kropper» (Pluss)

LES OGSÅ: Flere bygninger i trikolorens farger

LES OGSÅ: - Derfor valgte terroristene Paris

På forsiden nå