Politiet: Han er farlig

Det franske politiet navngir Salah Abdeslam (26), mistenkt for å være involvert i terroren.

Ettersøkt: - Et farlig individ, ikke involver deg på egenhånd, skriver politiet i meldingen.  Foto: POLICE NATIONALE

Saken oppdateres.

Han er 1,75 meter høy og har brune øyne.

- Et farlig individ, ikke involver deg på egenhånd, skriver politiet i meldingen på Twitter.

Mannen skal være født i Brussel, men har fransk statsborgerskap. Politiet ber alle som har informasjon, om å ta kontakt.

Han er, etter alt å dømme, den åttende terroristen som var direkte involvert i angrepene. De sju andre døde under angrepene - seks av dem sprengte seg selv i luften, mens den sjuende ble drept av politiet.

Tre identifisert

Identiteten til den første terroristen, 29 år gamle Omar Ismail Mostefai, opprinnelig fra Paris-forstaden Courcouronnes, ble offentliggjort lørdag. Levningene av ytterligere to gjerningsmenn er nå identifisert, opplyser fransk påtalemyndighet. Dermed kjenner politiet identiteten til tre av de døde gjerningsmennene fra Paris-angrepene.

De to som ble identifisert søndag kveld, var 20 og 31 år gamle. De sprengte seg i luften ved fotballstadionet Stade de France. Ifølge en talsmann for fransk påtalemyndighet, ble de identifisert via fingeravtrykk. Navnet på de to gjerningsmennene er ennå ikke frigitt, men begge var franske statsborgere som bodde i Belgia.

Sju pågrepet

Søndag meldte påtalemyndigheten i Brussel at i alt sju personer er pågrepet i forbindelse med terrorangrepene. To av disse er franske statsborgere som har bodd i og i nærheten av Brussel i flere år. En skal være faren til Mostefai, mens en annen er broren, ifølge politiet.

Følg utviklingen etter terrorangrepet i vårt livestudio

LES ALT OM PARIS-TERROREN

Svart Seat

Franske etterforskere har funnet flere automatvåpen i en svart Seat som skal ha blitt brukt i forbindelse med terrorangrepet og som ble funnet parkert i forstaden Montreuil søndag. Øyenvitner sier den ble brukt på flere av stedene som ble angrepet fredag kveld.

Også denne opplysningen gir indikasjoner på at en eller flere har unnsluppet.

LES OGSÅ: Slik var terrornatten i Paris

Ifølge politikilder ble bilen brukt av personene som skjøt mot restaurantgjester. Både ved restauranten La Belle Equipe, baren Carillon og restauranten Le Petit Cambodge sier øyenvitner at de så det ble skutt fra en svart Seat.

I Paris var det søndag stillere enn vanlig, og flere av byens mest berømte turistattraksjoner var stengt.

Mens noen var ute og syklet og spaserte, oppsøkte mange åstedene for terrorangrepene der haugene med blomster, tente lys og små beskjeder om solidaritet og medfølelse vokste.

SE OVERSIKT: Her er terrorangrepene i Europa de siste 15 årene

Tre team

Samtidig begynner bildet av det som fredag kveld framsto som et kaotisk blodbad, å bli litt klarere.

Statsadvokat François Molins sier de minst sju angriperne opererte i tre koordinerte grupper. De var utstyrt med bombevester og automatgevær av typen kalasjnikov, og strategien var like enkel som den var brutal og nådeløs. Målet var å ramme så mange ofre som mulig, ifølge Molins.

LES OGSÅ: Rockheim i trikolorens farger

Mostefai ble identifisert fra avtrykk fra en avrevet fingertupp i konserthallen Bataclan, der minst 89 mennesker ble drept i et regelrett blodbad.

Broren til Mostefai kaller angrepet for galskap. Han sier det er flere år siden familien har hatt noe særlig kontakt med Mostefai, som var født i Paris-forstaden Courcouronnes, og som omtales som småkriminell av franske medier.

LES OGSÅ: Brende: Norge vil stille opp i jakten på ISIL

Politiet hadde også merket seg ham på grunn av radikalisering de siste årene, men han er aldri blitt knyttet til terrorisme.

Hele Europa

Etterforskningen etter det verste terrorangrepet i fransk historie strekker seg også ut over andre deler av Europa.

Tysk politi undersøker om en mann som ble arrestert i forrige uke i en bil full av våpen, hadde noe med angrepet å gjøre, og greske og serbiske myndigheter sier at et syrisk pass som ble funnet i nærheten av en angriperne ved Stade de France, tilhører en mann som ble registrert som flyktning i Hellas og Serbia i oktober.

LES OGSÅ: «De slo av lyset i restauranten. Trakk for gardinene. Ba oss gå ned i kjelleren.»

Israel har tilbudt etterretningshjelp og sier de ser en sammenheng mellom angrepet i Paris, selvmordsangrepet i Beirut torsdag og ulykken med et russisk passasjerfly i Sinai. Ekstremistgruppa IS mistenkes for å stå bak alle tre.

Søkelys på Belgia

Men det er særlig Belgia som er i søkelyset. I tillegg til de sju pågrepne forteller vitner at det ble skutt mot en av kafeene i Paris fra en bil med belgiske skilt.

Politiet har tauet inn to biler de mener ble brukt i angrepet, og i en av dem, en belgisk-registrert leiebil, ble det funnet en parkeringsbot utstedt nettopp i Molenbeek i Brussel, der flere ble pågrepet.

Adresseavisen ga lørdag ut ekstra e-avis, i forbindelse med terroren i Paris

Store politistyrker er ute i gatene i Paris.  
        
            (Foto: rune petter ness)

Store politistyrker er ute i gatene i Paris.   Foto: rune petter ness

På forsiden nå