Paris-terrormistenkt likevel ikke pågrepet i Belgia

Det oppsto skyting under en politiaksjon i Brussel-forstaden Molenbeek.

Det gikk ut etterlysning etter denne mannen søndag. Han er ennå ikke pågrepet.   Foto: POLICE NATIONALE

Saken oppdateres.

Belgiske medier tilbakeviser meldingen om at Salah Abdeslam er pågrepet. Han skal ha vært den eneste av de åtte terroristene som overlevde angrepene i Paris fredag.

Det oppsto skyting under en politiaksjon i Brussel-forstaden Molenbeek, der minst én av Paris-terroristene kom fra.

Raid mot bygning

Belgisk politi har gjennomført flere nye aksjoner mot adresser i Brussel-forstaden Molenbeek.

– Et stort antall politifolk har gjennomført et raid mot en bygning i Rue Delaunoy, melder det belgiske kringkastingsselskapet RTBF.

Kort tid etter opplyste en radiokanalen RTLs reporter Paul Brennan at han kan høre skudd som blir avfyrt. Gatene er stengt, og rundt 100 politibetjenter er involvert i aksjonen, opplyser Brennan.

– Jeg må bare konstatere at det nesten alltid er en forbindelse til Molenbeek. Vi har satt i gang tiltak for å bekjempe radikal islam, men vi må slå hardere ned på problemet, sa Belgias statsminister Charles Michel søndag.

Sju personer pågrepet

Sju personer er pågrepet i Belgia, mistenkt for tilknytning til fredagens terrorangrep i Paris. Den 27 år gamle belgiske statsborgeren Abdelhamid Abaaoud har bakgrunn fra Molenbeek-bydelen. Han utpekes av franske myndigheter som hjernen bak angrepene i Paris fredag.

Molenbeek er havnet i myndighetenes søkelys fordi flere av dem som gjennomførte terrorangrepene i Paris skal ha bodd her. Også mannen som nå utpekes som hjernen bak angrepet, Abdelhamid Abaadoud, knyttes til bydelen. 27-åringen er belgisk statsborger av marokkansk opprinnelse. Han befinner seg imidlertid i Syria, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Her skal han ha sluttet seg til opprørsgruppen IS.

Den franske regjeringen hevder angrepet ble planlagt i nettopp Syria.

Den antatte bakmannen Abdelhamid Abaaoud ble tidligere i år mistenkt av belgisk politi for å ha ledet en IS-terrorcelle som ble avslørt i januar. En av de antatte gjerningsmennene, Ibrahim Abdeslam, hadde forbindelser til samme celle, ifølge belgiske medier.

Fem identifisert

Fem av de antatte gjerningsmennene i Paris er så langt identifisert.

De siste to på listen er Samy Amimour (28), som var fransk statsborger, og en mann som går under navnet Ahmad Al Mohammad. Han er muligens fra Syria, opplyser statsadvokat François Molins.

De to skal ha sprengt seg i luften henholdsvis i konsertlokalet Bataclan og utenfor Stade de France.

Amimour skal ha forsøkt å reise til Jemen i 2012 og ble internasjonalt etterlyst da han forsvant i 2013, ifølge Molins. Ifølge familien hans reiste han da til Syria.

Antatte gjerningsmenn i Paris

Politiet mener åtte personer gjennomførte terrorangrepet i Paris. Sju ble drept, mens en åttende er på frifot. Til sammen fem av dem er identifisert av påtalemyndigheten.

 • Salah Abdeslam (26), belgisk. På frifot. Ble stanset av fransk politi få timer etter angrepet, men fikk kjøre videre.
 • Brahim Abdeslam (31), fransk, bosatt i Belgia, bror til Saleh. Sprengte seg i luften utenfor restauranten Comptoir Voltaire, like ved konsertlokalet Bataclan. Knyttes til den belgiske IS-krigeren Abdelhamid Abaaoud.
 • Ismail Omar Mostefai (29), fransk. Sprengte seg i Bataclan. Var dømt for flere mindre lovbrudd.
 • Bilal Hadfi (20), navngitt som en av selvmordsbomberne ved Stade de France
 • Ahmed Al Mohammed (25). Et pass med dette navnet ble funnet ved en av selvmordsbomberne ved Stade de France. Syreren skal ha kommet til Frankrike som flyktning i høst. Fingeravtrykkene hans ble registrert i Hellas, og det skal være likhetstrekk med selvmordsbomberens avtrykk. Det er ikke bekreftet at passet er ekte.
 • Samy Amimour (28), fransk. Selvmordsbomber i Bataclan. Etterforsket av antiterrorpolitiet etter at han skal ha forsøkt å reise til Jemen, men forsvant høsten 2013. Det var utstedt en internasjonal arrestordre på ham.
 • Abdelhamid Abaaoud (27). Franske myndigheter pekte ham mandag ut som hjernen bak angrepene. Belgieren, med marokkansk opphav, skal ha sluttet seg til IS i Syria.
 • Belgisk politi mistenker Abaaoud for å ha ledet en terrorcelle som ble avslørt i januar. Både han og Brahim Abdeslam bodde i Brussel-forstaden Molenbeek.
 • Kilde: TV 2, BBC og flere nyhetsbyråer. 
Paul Brennan skriver på Twitter at det er en politiaksjon i en avsperret gate i Molenbeek, som ligger utenfor Brussel.  
    
      (Foto: twitter-bruker @paulrbrennan)

Paul Brennan skriver på Twitter at det er en politiaksjon i en avsperret gate i Molenbeek, som ligger utenfor Brussel.   Foto: twitter-bruker @paulrbrennan

På forsiden nå