Sønnens gamle lekekamerat etterlyst over hele verden

BRUSSEL: Malou Vansimpsen sliter med å forstå at sønnens lekekamerat kan ha blitt terrorist. Den intense letingen etter Salah Abdeslam har foreløpig endt uten resultat.

Malou Vansimpsen har bodd i Molenbeek i 37 år. Hun har møtt Salah Abdeslam flere ganger og forstår ikke at han kan ha vært med på terrorangrepet i Paris.  Foto: Øystein Kløvstad Langberg/Aftenposten

Saken oppdateres.

– Jeg kan fortsatt ikke tro at han kan ha gjort noe sånt! C'est impossible! utbryter Molenbeek-innbygger Malou Vansimpsen til Aftenposten.

Hun snakker om Salah Abdeslam, han som lekte med sønnen hennes i parken da de var små. Han som gjerne hjelper gamle damer med å bære tunge poser hjem fra butikken. Han som alltid sier "bonjour" og spør hvordan det står til.

LES OGSÅ: Her skjedde angrepene i Paris

LES OGSÅ: Slik hedres ofrene verden rundt

Nå er 26-åringen ettersøkt over hele verden.

Bare hundre meter fra stedet der Aftenposten møter Vansimpsen, pågår en enorm politioperasjon. Det kryr av spesialpoliti med skuddsikre vester, hjelmer og balaklavaer. Noen har på seg gassmasker. Flere ganger høres små eksplosjoner. Et lite team tar seg inn gjennom vinduene til leiligheten der den antatte terroristen kanskje oppholder seg.

Mannen som har marokkansk etnisitet, vokste opp i den fattige innvandrerbydelen Molenbeek i Brussel. Han antas å være den eneste overlevende gjerningsmannen etter det grusomme terrorangrepet i Paris fredag som hittil har kostet 129 mennesker livet.

Broren sprengte seg selv

Salah slapp igjennom grensekontrollen mellom Frankrike og Belgia få timer etter angrepet. Lørdag ble han etterlyst, men han er ennå ikke funnet. Gårsdagens storaksjon i Brussel endte uten resultat. Dermed fortsetter jakten.

Vansimpsen sier hun ikke har sett Salah på en stund, men at sønnen hennes traff ham for noen uker siden. Ingenting tydet på noe unormalt.

– Jeg ringte sønnen min umiddelbart da jeg så etterlysningen i avisen. Han var sikker på at jeg fablet. Jeg har fortsatt problemer med å tro at det kan være sant. Jeg vil ha all informasjon på bordet, sier hun.

Salahs bror Brahim sprengte seg selv i luften i Paris fredag, mens en tredje bror, Mohamed, ble arrestert i Molenbeek lørdag og slapp ut igjen i går.

- Jeg ble anklaget for å være med på terror, men jeg har på ingen måte hatt noe med operasjonen i Paris å gjøre. Jeg har jobbet i kommunen i 10 år og aldri hatt et problem med noen, sa han på en pressekonferanse etter at han ble sluppet ut.

Han sier han ikke visste at brødrene var i Paris i helgen.

- Mine brødre er store, og vi spør dem ikke hvor de er og hva de gjør. Selv om noen sikkert ikke vil tro meg, er familien ekstremt rystet av dette, og våre tanker går til ofrene.

168 aksjoner siden søndag

Også fransk politi jobber nå svært intensivt med å finne alle som står bak terroren. 168 aksjoner er blitt gjennomført siden søndag kveld. Ifølge regjeringen er 23 personer blitt pågrepet og 31 våpen beslaglagt. Beredskapen er fortsatt svært høy.

– Vi vet at det er forberedt operasjoner og at det fortsatt forberedes operasjoner, ikke bare mot Frankrike, men også mot andre europeiske land, sier den franske statsministeren Manuel Valls til TV-kanalen RTL.

Ifølge president François Hollande var angrepene planlagt i Syria og gjennomført fra Belgia med støtte fra personer i Frankrike. Hjernen bak terroren antas å være Abdelhamid Abaaoud, som også har vokst opp i Molenbeek i Brussel. Han skal nå befinne seg i Syria.

- Vi står sammen

Lokalbefolkningen i Molenbeek er opptatt av at det store, internasjonale presseoppbudet ikke skal sette bydelen i et dårlig lys.

– Jeg går ut om morgenen, jeg går ut om ettermiddagen og jeg går ut på kveldstid. Jeg har aldri hatt problemer og jeg er ikke redd. Vi står sammen i denne bydelen, sier Vansimpsen.

En mann av algerisk opprinnelse, som kun vil stå frem med fornavn, mener Molenbeek lenge er blitt glemt av politikerne. Han peker på at lave leiepriser og høy arbeidsledighet gjør at problemene hoper seg opp.

– Det bor mange muslimer her og det er lett å gli inn i gatebildet uten å stikke seg ut for dem som planlegger å gjøre noe dumt, sier Abdeloahabe (45).

Syv personer ble pågrepet i Belgia lørdag i forbindelse med terrorangrepet. I går ble to siktet, mens resten ble sluppet løs.

Etterlyst: Salah Abdeslam (26) 
        
            (Foto: Police Nationale / Twitter / NTB scanpix)

Etterlyst: Salah Abdeslam (26)  Foto: Police Nationale / Twitter / NTB scanpix

På forsiden nå