Tunisia står fortsatt overfor store økonomiske, sosiale og sikkerhetsmessige utfordringer, påpekte Den tunisiske dialogkvartetten da den mottok fredsprisen i Oslo rådhus.

– Vi forstår at mange utfordringer ligger foran oss og at betydelige farer venter oss, sa Ouided Bouchamaoui i arbeidsgiverorganisasjonen UTICA under sin del av nobelforedraget torsdag ettermiddag.

Ønsker verdige levekår for alle

– Det er vår plikt å jobbe for å bringe verdige levevilkår til alle tunisiere, og få bukt med fattigdom og ulikheten som finnes mellom ulike deler av folket, sa fredsprisvinneren.

Hun fortsatte med å peke på at det gjøres en stor innsats for å forebygge terror i landet.

– Vi lover alle som trodde på Tunisia, at vi vil fortsette å satse på dialog og konsensus for å løse disse utfordringene, sa hun.

Fredsprisvinnerne var tydelige på at Tunisia fortsatt har arbeid å gjøre for å sikre at landet også har en demokratisk framtid.

Dialogvilje avgjørende

I sitt nobelforedrag la kvartetten vekt på hvordan dialogviljen var avgjørende for at Tunisia gikk i en demokratisk retning etter revolusjonen i 2011.

– At verden hedrer den nasjonale dialogen i vårt land, er en bekreftelse på at vi deler de samme verdiene, påpekte Houcine Abassi, generalsekretær i fagbevegelsen UGTT, under seremonien i Oslo rådhus torsdag ettermiddag.

– I dag trenger vi dialog mellom sivilisasjoner. Vi må leve fredelig sammen, til tross for våre ulikheter, la han til.

Til ære for flere

Kvartetten påpekte at det er en ære å motta fredsprisen, men trakk samtidig fram alle andre tunisiere som har kjempet for en fredelig, demokratisk prosess i landet.

– Denne prisen er ikke bare til ære for oss, den er også til ære for alle politiske aktører i Tunisia som har satt landets interesser foran sine egne smale partiinteresser, sa Abassi.

– Den gjør ære på tunisiske kvinner og unge mennesker som sto opp mot diskriminering og utestengelse, og som kjempet til forsvar for sine rettigheter, fortsatte han.

Han trakk også fram fagforeningers og menneskerettighetsaktivisters arbeid for en fredelig demokratisk utvikling i landet.

Protestbevegelsens hymne

Men først hadde den tunisiske artisten Emel Mathlouthi slått an tonen for fredsprisseremonien i Oslo rådhus med protestbevegelsens egen hymne.

– Jeg er veldig stolt av å være her og representere Tunisias unge, sa den 33 år gamle låtskriveren og artisten etter å ha framført sangen som mer enn noen annen satte sitt preg på revolusjonen i 2011: «Kelmti Horra» eller på norsk, «Ordet mitt er fritt».

Prominente gjester

Kongefamilien og en rekke andre prominente gjester fra inn- og utland var som vanlig til stede under den tradisjonsrike seremonien som hvert år finner sted på Alfred Nobels dødsdag 10. desember og som siden 1990 har blitt holdt i Oslo rådhus.

Kaci Kullmann Five holdt sin første tale som Nobelkomiteens leder, før de fire fredsprisvinnerne fikk hver sin medalje og hvert sitt diplom.