94 år gammel Auschwitz-vakt for retten i Tyskland

En 94 år gammel tidligere vakt i nazistenes dødsleir i Auschwitz måtte torsdag møte i retten i Tyskland, tiltalt for medvirkning til drap på 170 000 mennesker.

Den 94 år gamle tidligere SS-soldaten Reinhold Hanning (i midten) måtte torsdag møte i retten i Tyskland, tiltalt for medvirkning til drap på 170.000 mennesker i nazistenes dødsleir i Auschwitz.   Foto: Reuters / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Detmold: Den tidligere SS-soldaten Reinhold Hanning innrømmer å ha vært vakt i Auschwitz, men nekter for å ha deltatt aktiv i drapene på fanger.

Torsdag satt den gråhårede mannen taus med blikket senket i rettssalen i Detmold vest i Tyskland og overlot til forsvarerne sine å svare på dommerens spørsmål.

Drømmer fortsatt

Blant dem som fortalte om skrekkopplevelsene i Auschwitz-leiren i retten torsdag, var den 90 år gamle tidligere fangen Leon Schwarzbaum.

– Jeg var konstant redd for å dø av sult eller for å bli valgt ut til gasskammeret. Jeg drømmer fortsatt om det, fortalte han, uten å trekke fram Hannings rolle i leiren.

Hanning anklages for å ha deltatt i sorteringen av fanger, for å skille dem som skulle settes til tvangsarbeid fra dem som ble sendt rett i døden.

– Gjennom sin rolle som vakt la han til rette for tusenvis av drap på fanger, sa aktor under åpningen av saken.

Dersom 94-åringen blir funnet skyldig etter tiltalen, risikerer han mellom tre og 15 års fengsel. Som følge av sin høye alder slipper han trolig å sone en eventuell dom.

Få er dømt

Blant de 6.500 SS-soldatene som var vakter i Auschwitz og som overlevde krigen, er færre enn 50 dømt opp gjennom årene.

Tiden er nå i ferd med å renne ut, men Hanning er en av tre tidligere vakter som nå stilles for retten i Tyskland.

Den 95 år gamle tidligere legen Hubert Zafke er tiltalt for medvirkning til 3.681 drap. Han var medisinsk ansvarlig i Auschwitz-Birkenau i en periode da det ankom 14 togsett fullastet med fanger. En av fangene var den jødiske tenåringsjenta Anne Frank.

En annen Auschwitz-vakt, 93 år gamle Ernst Remmel, må møte i retten i april, også han tiltalt for medvirkning til massedrap.

På forsiden nå