Havnivået stiger raskere enn på 2.800 år

Washington (NTB-AP): Havnivået har det siste århundret steget raskere enn i noen av de 27 foregående århundrene. Menneskeskapt global oppvarming er årsaken, ifølge ny studie.

Saken oppdateres.

Fram til 1880-årene da industrialiseringen tok til for fullt, steg havnivået på det meste med 3-4 centimeter hvert århundre, noen ganger litt mer og andre ganger litt mindre.

Gjennom de 2.700 årene fram til da var havnivåets stigning aldri mer enn 7,5 centimeter på det meste per århundre. Det viser en studie som er publisert i Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS).

I perioden mellom 1000 og 1400 sank havnivået med rundt 8 centimeter, og i samme periode gjennomgikk planeten en global nedkjøling på rundt 0,2 grader.

– Det er påfallende at vi ser sammenheng mellom endringer i havnivået i lys av denne lille globale nedkjølingen, sier Robert Kopp, som har ledet studien.

Den globale gjennomsnittstemperaturen er til sammenligning i dag om lag 1 grad høyere enn den var på slutten av 1800-tallet. Gjennom 1900-tallet var stigningen på 14 centimeter, og siden 1993 har havnivået steget enda raskere, til et nivå som over 100 år vil tilsvare 30 centimeter. (©NTB)

På forsiden nå