Et berg av redningsvester er samlet sammen etter flyktninger og migranter som har ankommet den greske øya Lésvos med båt.

- Ikke rart folk drukner

Da tvillingsøstrene Tone Jøssund og Siv Grøteide fra Fosen besøkte det som på Lésvos kalles «Lifejacket graveyard» fikk de sjokk.

- Det ligger kanskje en halv million såkalte redningsvester her. Vi fant ikke en eneste vest som kan sies å være ekte. De fleste er fylt med sitteunderlag, andre med isopor og slikt materiale man pakker inn glass med. Dette skal liksom være trygt? Det er ikke rart at folk drukner, utbryter Jøssund.

- Alt er fake!

Vestene ser ved første øyekast ut som ekte redningsvester med refleksbånd og merking. Flere medier har tidligere omtalt redningsvester av elendig kvalitet. Blant annet vester fylt med strå.

- De som produserer disse kan ikke ha det godt med seg selv. Vi fant ikke én ekte redningsvest. Alt er fake! Det er grusomt og jeg blir forbannet, sier den opprørte hjelpearbeideren.

Møter folk med varme og omsorg

Tone og Siv har vært frivillige hjelpearbeidere i en uke. De tok fri fra jobb, registrerte seg i organisasjonen «Dråpen i havet», og reiste for egen regning for å kunne bidra.

- Vi har vært med å ta imot én båt. Kystvakten har begynt å patruljere så antallet båter som kommer er ikke så stort lenger. Vår oppgave er å holde utkikk, stå på stranda når båtene kommer, gi omsorg, varme, trygghet, klemmer, vann og tørre klær, forklarer Jøssund.

- Snakker dere med dem om veien videre?

- Vi vet at de langt fra er ferdige med reisen, og at de vil møte mange vanskelige situasjoner, men det er det ikke vår oppgave å informere om, avslutter Jøssund.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

Vanlig isopor av ymse kvalitet er også mye brukt i de såkalte redningsvestene. Foto: privat
En defekt vest fra et fly fant de også på «Lifejacket graveyard». Foto: privat
I mange av redningsvestene fant søstrene flere lag med tynt isolasjonssmateriale. Foto: privat
Berget av redningsvester fra flyktinger og migranter på øya Lesvos er enormt. Foto: privat